Tysklands-eksporten hæmmer dansk økonomi

Dansk Industri nedjusterer sit vækstskøn for 2016 til det halve. Svag eksport får skylden.

Tyskland er et af Danmarks vigtigste eksportlande. Her en stand under et eksportfremstød i Tyskland sidste år. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Det går ikke så godt for dansk økonomi, som det gjorde for et halvt år siden, og det skyldes i høj grad, at eksporten til Tyskland viser svaghedstegn.

Det er konklusionen i Dansk Industris nye økonomiske prognose, der er blevet udgivet fredag morgen.

I den nye prognose nedjusterer Dansk Industri skønnet for den økonomiske vækst i år. Heller ikke udsigterne for 2017 er lige så optimistiske som tidligere, fortæller vicedirektør Kent Damsgaard.

- Tyskland og Europa klarede sig faktisk udmærket i 2015 og også starten af 2016 med fine vækstrater har været god. Men i forhold til Tyskland får vi et ordentligt tilbageslag på især grøn teknologi, og det er med til at trække den samlede eksport ned.

Dansk Industri forventer nu en vækst i bruttonationalproduktet på 1,2 procent i år. Det er næsten en halvering i forhold til skønnet i august.

- Verdensøkonomien gik temmelig meget ned i slutningen af 2015, og det ser ud til at fortsætte sådan i starten af 2016 også, lyder det fra Kent Damsgaard.

Dansk Industri forventer, at beskæftigelsen øges med 37.000 personer gennem de næste to år.

Men det afhænger helt af, hvordan verdensøkonomien udvikler sig, understreger Kent Damsgaard.

/ritzau/