'Uafhængig' lånesammenligningsside drives af kviklånsfirma: Gæt, hvem der ligger nummer ét

Finans 247 anbefaler egne lån på sammenligningsside. Klart brud på markedsføringsloven, siger ekspert.

Findbedstelån.dk blev taget af nettet, kort efter DR Nyheder i sidste uge kontaktede Finans 247's direktør, Mikkel Winston, for en kommentar.

- Vi gør det let at finde det bedste lån.

Med store typer reklamerer hjemmesiden findbedstelaan.dk for sin "uafhængige sammenligningsside", hvor danske forbrugere kan skyde vej gennem junglen af kviklån, et marked i voldsom vækst.

- Vi står klar til at rådgive dig, så du er klædt bedst muligt på, står der på hjemmesiden.

Allerøverst på sammenligningssiden finder man de tre kviklånsudbydere Kassekreditten, Kvikto og Minifinans. Deres lån er markeret som "mest populære" og har fået karakteren 5 ud af 5 stjerner.

Fælles for dem alle er, at de er ejet af det danske kviklånsselskab Finans 247.

Men nu kan DR Nyheder afsløre, at Finans 247 via datterselskabet Lån Penge Aps reelt står bag findbedstelån.dk.

Vildledende markedsføring

Og så er det måske ikke så mærkeligt, at findbedstelån.dk anbefaler sine egne kviklån med renter på op mod 666 procent om året.

- Når jeg går ind på siden, så er det jo vildledende, fordi jeg helt naturligt antager, at det, der ligger øverst, er de billigste lån. Men det er det ikke, og derfor er det vildledende, siger Heidi Højmark Helveg, der er partner ved Integra Advokater og ekspert i markedsføringsloven.

Hun vurderer det særligt alvorligt, at sammenligningssiden er drevet af et kviklånsselskab:

- Der vil blive stillet temmelig store krav til gennemsigtighed, hvis man selv er udbyder af de pågældende lån. I virkeligheden vil man jo anse det som reklame på akkurat samme måde, som hvis man havde smidt det her op på sin egen hjemmeside, siger hun.

Kviklånsfirma: Beklager

Efter DR Nyheder har stillet Finans 247 spørgsmål til findbedstelån.dk, har kviklånsfirmaet taget hjemmesiden af nettet.

Direktøren for Finans 247 og Lån Penge Aps, Mikkel Winston, ønsker ikke at stille op til interview, men forklarer i et skriftligt svar, at han ikke var 'opmærksom' på findbedstelån.dk.

- Finans 247 ApS købte 19. december 2018 selskabet Lån Penge ApS. Lån Penge ApS ejer en række domænenavne. Vi har ikke være opmærksom på, at et af disse domæner havde en aktiv side ”findbedstelaan.dk”, hvilket vi naturligvis beklager, skriver Mikkel Winston.

Winston er bedst kendt som talsmand for Digitale Långivere, som repræsenterer omkring 80 procent af det danske kviklånsmarked.

Han udtalte sig senest i DR Dokumentaren "Kongerne af Kviklån", som blev vist mandag aften på DR 1.

Finans 247's direktør Mikkel Winston, da han medvirkede i DR Dokumentaren "Kongerne af kviklån".

Sag for forbrugerombudsmanden

Inden findbedstelån.dk blev taget af nettet, gennemgik Heidi Højmark Helveg hjemmesiden.

Hun vurderer, at findbedstelån.dk på flere områder overtræder lovgivningen:

- Jeg ved ikke snart ikke, hvor jeg skal starte: Det er brud på god markedsføringsskik og god erhvervsskik, siger Heidi Højmark Helveg.

Lånene, der udbydes af Finans 247 har en årlig rente på mellem 320 og 666 procent. Væsentlig højere end andre lån på siden.

- Når man tager et lån, er det jo renten, man er interesseret i. Det er kiloprisen per lån, der adskiller dem fra hinanden. Det er jo ikke ligesom kvaliteten på cowboybukser eller sko, og der må man regne med, at når de ligger øverst, er de billigst, det er et helt grundlæggende markedsføringsretligt princip.

- Hvis jeg var konkurrent, ville jeg da kraftigt overveje at lægge sag an eller kræve erstatning. Men det er også sandsynligt, at forbrugerombudsmanden tager sagen op, siger Heidi Højmark, advokat og ekspert i markedsføringsloven.

Finans 247

  • Finans 247 er et dansk kviklånsselskab stiftet i oktober 2016.

  • Selskabet står bag hjemmesiderne Kassekreditten, Minifinans, Kvikto og Profilkredit. Sidstnævnte udbyder kviklån til svenske forbrugere.

  • Bag Finans 247 står serieiværksætterne Mads Emil Fast Dahlerup, Casper Ravn-Sørensen og Magnus Borgen Kjøller.

  • Finans 247 landede sit første leveår et overskud på knap en million kroner.

  • Mikkel Winston er direktør for selskaberne Finans 247 og Lån Penge Aps.

Minifinans.dk, kvikto.dk og kassekreditten.dk er ejet af Finans 247 og figurerede i toppen på prissammenligningssiden findbedstelån.dk, som også er ejet af Finans 247.