Uanmeldte besøg afslører mange flere brister i byggeriet

Arbejdstilsynet giver nu påbud til knap hver anden virksomhed, når det er inspektion på byggepladserne.

Efter Arbejdstilsynet er begyndt at komme på uanmeldte besøg er andelen af påbud steget gevaldigt. Billedet her er fra bebyggelsen af Amager Bakke, der ikke har fået påbud. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Manglende rækværk på stilladset, dårlig udluftning og tunge løft.

Risikoen for arbejdsulykker på landets byggepladser er langt større, end man hidtil har registreret.

I november sidste år introducerede Arbejdstilsynet en ny måde at lave tilsyn på, og nu får hver anden virksomhed et påbud, når der er inspektion på byggepladserne.

- Før varslede vi vores tilsyn og havde en forudgående kontakt til virksomheden. Nu kommer vi uanmeldt på store byggepladser, siger tilsynschef Lene Teilberg fra Arbejdstilsynet.

Langt flere påbud

Under det tidligere tilsyn blev der kun givet påbud til 13 procent af virksomhederne, men en rapport, som Arbejdstilsynet har sendt til Folketingets Beskæftigelsesudvalg, viser, at det tal i dag er langt højere, nemlig 48.9 procent.

- Det er for eksempel, hvis man arbejder på et stillads, som ikke er opstillet korrekt, eller der mangler sikring mod nedstyrtning, hvis man arbejder på et tag, siger Lene Teilberg.

Stor risiko i byggeriet

Tilsynsmulighederne i byggeriet blev ændret, fordi opgørelser i 2016 viste, at der var over dobbelt så stor risiko for, at ansatte i bygge- og anlægsbranchen kom ud for en ulykke i forhold til resten af arbejdsmarkedet.

- Det er et billede, vi genkender. Der er rigtig mange steder, hvor tingene ikke foregår, som de skal, og hvor der er risiko for ulykker, eller at folk bliver nedslidte. Så vi er glade for, at tilsynet er blevet ændret, siger miljøkonsulent Flemming Hansen fra Byggegruppen i 3F.

Tid til snak

Tidligere tjekkede tilsynet typisk kun sikkerheden i én virksomhed. I dag tjekker man alle firmaer, der arbejder på byggepladsen.

Men Arbejdstilsynets effektivitet bør ikke kun måles på antallet af påbud, mener Dansk Byggeri, der repræsenterer mange byggevirksomheder.

- Effektivitet er lige så meget, at der har været tid til en god snak, og man har forstået, hvad den tilsynsførende har sagt, og hvor der er tid til at dvæle ved, hvilke muligheder man har for at løse problemerne, siger arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen.

FacebookTwitter