Uber afviser chauffør-protester over lav indtjening

Mens Ubers københavnske chauffører protesterer over prisnedsættelser og lavere indtjening, afviser Uber problemet. Men selskabet håber på dialog.

Uberchaufførerne arrangerede fredag en mindre demonstration, og flere ventes at lade bilen stå i weekenden i protest over lave priser. (Foto: Toby Melville © Scanpix)

Det passer ikke når chaufførerne hævder, at de tjener mindre, efter at Uber har sat prisen på en tur med en Uber-chauffør ned med 16 procent.

Det hævder en talsmand for selskabet overfor DR, efter at chaufførerne fredag varslede protester og midlertidigt stop for Uber-kørsel i weekenden.

Uber-chaufførernes forening forhandlede fredag med Uber om bedre vilkår, men forhandlingerne endte ikke med et resultat, chaufførerne kunne leve med.

Uber er dog åben for dialog, og lægger op til at løse problemerne:

- Selvom det er for tidligt at sige noget endegyldigt, viser vores data rent faktisk, at chauffører får en højere udbetaling per time, sammenlignet med de samme uger måneden før prisnedsættelsen – men vi fortsætter med at holde nøje øje med det, og tilbyder ligeså fortsat garanterede minimumsbeløb, for at vise, at partnerchaufførers udbetalinger ikke er i fare. Vi er åbne over for dialog og lave nødvendige ændringer for at fortsat være den bedste partner overfor vores chauffører i København, skriver en talsmand fra Uber i en mail til DR.

Prisfald giver lavere løn

For nogle uger siden annoncerede Uber, at priserne nu skal sættes ned med 16 procent - hvorved chaufførernes indtjening altså også falder med 16 procent. Uber lovede dog dengang at holde hånden under chaufførernes indtjening i en overgangsperiode.

Herefter mente Uber, at efterspørgslen vil stige, fordi priserne er sat ned, og at chaufførerne herefter vil tjene mere end før.

Det er dog ikke sket, forklarede Per Jakobsen fra Uberchaufførernes forening tidligere i dag.

Tværtimod sætter chaufførerne penge til, fordi de ikke kan dække deres omkostninger med de nye, lavere priser. Ubers modvilje mod at imødekomme chaufførernes problem fik fredag Per Jakobsen til at formode, at flere af chaufførerne i weekenden vil lade bilen stå i garagen.

Mange bøder på vej

Uber lægger op til yderligere debat med chaufførerne om systemet.

- Vi tager disse bekymringer seriøst og vil gerne fortsætte dialogen, skriver talsmanden.

Seks Uber-chauffører fik umiddelbart inden sommerferien rettens ord for, at det er ulovligt at køre for Ubers Uberpop-tjeneste. Det skete, da seks chauffører blev idømt bøder på mellem 2.000 og 6.000 kroner for ulovlig taxikørsel.

Flere af sagerne blev anket og kommer for Østre Landsret i november. Imens fortsætter politiet med at dele bøder ud, når de stopper en chauffør.

Uber har i forvejen lidt nederlag i flere lande, senest Sverige, hvor tjenesten trak sig efter en stribe domme.

Især i hjemlandet USA har chaufførerne tidligere protesteret over prisnedsættelser, svarende til dem, der nu har ramt de danske chauffører.

Fredag besluttede en britisk domstol, at Uber-chauffører i Storbritannien har ret til mindsteløn og løn under sygdom, men Uber ankede dommen.

Facebook
Twitter