Uber-chauffører dømt i Højesteret

Højesteret stadfæster store bøder og baner vej for sager mod yderligere 1500 chauffører.

Fire Uber-chauffører fik i dag stadfæstet store bødestraffe ved Højesteret. (Foto: Robyn BECK © Scanpix)

Fire tidligere Uber-chauffører skal til lommerne og betale mellem 40.000 og 486.500 kroner i bøder for i 2015 at have kørt ulovlig taxa-kørsel for den amerikanske kørselstjeneste Uber.

Det har Højesteret fastslået i en dom over fire mandlige chauffører, som allerede i januar blev dømt til at betale i Landsretten, men dengang ankede med krav om frikendelse

- Dommen er meget klar, og vi er meget tilfredse. Det vigtige var at få fastlagt, hvad det skal koste at overtræde taxaloven i så stort omfang, som det er sket her, siger specialanklager Anne Risager om Højesterets dom.

Sagerne mod de fire er rejst på baggrund af oplysninger fra 2014 og 2015 udleveret af skattemyndighederne i Holland.

Højesteret fastslår i afgørelsen, at det var berettiget, at de oplysninger, som SKAT modtog fra de hollandske skattemyndigheder, indgik i straffesagen mod de fire tiltalte.

Dermed er der banet vej for sager mod yderligere 1500 Uber-chauffører, som politiet allerede har sigtet.

Samtidig øger afgørelsen interessen for at få fat i oplysninger og lister fra 2016 og 2017. For at se om der er grundlag for yderligere sigtelser. Skattestyrelsen har allerede i december anmodet de hollandske myndigheder om at få adgang til materialet.

Uber-chauffør forventer bøde

En af dem, der er sigtet og derfor nu kan se frem til et bødekrav, er Mads Krabbe fra Frederiksberg. Han kørte for Uber i december 2015.

- Min sigtelse er foreløbig på et firecifret beløb for en måneds kørsel, siger han.

Han håber dog på, at Uber betaler regningen.

- Vi har fået lovning for, at Uber ville betale via deres talsmand og advokat, så det regner vi med, indtil det modsatte er bevist, siger han.

Sker det ikke, kan det blive en dyr omgang for de mange tidligere Uber-chauffører, mener Mads Krabbe.

- Dem, der har fået flere hundrede tusinde i bøde, det bliver nok svært for dem at betale.

Selv havde han aldrig regnet med, at hans kørsel var ulovlig.

- Jeg gik ud fra, når mange tusinder kunder og flere hundreder chauffører brugte en tjeneste, så var det lovligt, forklarer han.

Uber ærgerlig

Hos Uber lover man opbakning til de danske chauffører efter dagens dom.

- Vi er meget ærgelige på de involverede chaufførers vegne, og vores højeste prioritet er at støtte dem i denne svære tid, lyder det i en skriftlig meddelelse fra Uber.

Det fremgår dog ikke af meddelelsen, hvordan kørselstjenesten har tænkt sig at støtte, eller om den har tænkt sig at betale de danske chaufførers bøder.