Uber-chauffører får store bøder i sag om ulovlig taxikørsel

Fire tidligere Uber-chauffører er dømt for ulovlig taxikørsel i Storkøbenhavn i 2015.

De fire tidligere Uber-chauffører har under retssagen nægtet sig skyldige i anklagerne. (Foto: Eduardo Muñoz © Scanpix)

Fire tidligere Uber-chauffører idømmes store bøder i en sag om ulovlig taxikørsel.

De får bøder på henholdsvis 486.500 kroner, 110.000 kroner, 60.000 kroner og 40.000 kroner.

Det oplyser Københavns Byret i dag.

De fire Uber-chauffører var alle tiltalt for at have kørt ulovlig taxikørsel for samkørselsfirmaet Uber tilbage i 2015.

Den chauffør, der får den største bøde på 486.500 kroner, er dømt for at have kørt 5.427 taxiture i 2015.

Uber lukkede ned i Danmark i april måned efter utilfredshed med en ny politisk aftale om taxiloven. Sidste efterår slog landsretten også fast, at det var ulovligt at køre som chauffør for Uber, som det skete på daværende tidspunkt.

Centralt for sagen mod de fire Uber-chauffører har været, at den byggede på skatteoplysninger fra Ubers europæiske hovedkvarter i Holland. Skatteoplysningerne blev videregivet til de hollandske myndigheder, der delte dem med de danske skattemyndigheder, som videregav dem til politiet.

Det er første gang, at skatteoplysningerne fra Holland bruges som bevis mod tidligere Uber-chauffører.

Forsvareren for de fire tidligere Uber-chauffører har under retssagen protesteret over brugen af skatteoplysninger som bevismateriale. Hans pointe har blandt andet været, at Uber ikke har givet samtykke til, at skatteoplysningerne måtte videregives til danske myndigheder som beviser i en straffesag.

Oplysningerne viser antallet af ture, som danske Uber-chauffører har kørt, ligesom de også viser chaufførernes indtægter.

Ifølge Københavns Politi har dagens fire sager kørt som prøvesager, og Københavns Politi har sigtet 1.500 andre chauffører for brud på taxalovgivningen. De 1.500 sager har afventet dagens dom.

De fire chauffører har nægtet sig skyldige i den ulovlige taxikørsel og påstod, at anklagemyndigheden manglede at føre bevis for, at de havde overtrådt taxilovgivningen.

Fakta

  • De fire tidligere Uber-chauffører var tiltalt for overtrædelse af taxikørselsloven, færdselsloven og reglerne for særlige krav til taxier.

  • Ifølge anklageskriftet havde de ikke tilladelse til at køre taxi, ligesom de ikke opfyldte betingelserne for samkørsel. Deres biler var ikke registreret til taxikørsel, og de havde ikke kørekørt til at køre taxi.

  • En chauffør var tiltalt for at have kørt 5.428 ture uden tilladelse med en indtægt fra Uber på 497.735 kroner. Anklagemyndigheden krævede ham idømt en bøde på 590.000 kroner.

  • En anden chauffør var tiltalt for at have kørt 1.282 ture med en indtægt fra Uber på 112.659 kroner. Anklagemyndigheden krævede ham idømt en bøde på 130.000 kroner.

  • De to sidste chauffører var tiltalt for at have kørt henholdsvis 609 og 399 ture uden tilladelse med indtægter på henholdsvis 60.081 kroner og 40.078 kroner, og anklagemyndigheden krævede bøder på henholdsvis 70.000 kroner og 45.000 kroner.

  • Kilde: Anklageskriftet

Facebook
Twitter