Uber dumper prisen forud for retssager

Den kontroversielle taxi-tjeneste forsøger nu at booste kundetallet ved at sætte priserne ned. Samtidig sigter politiet chaufførerne for pirattaxi-kørsel.

Uber vil sætte priserne ned - og det skal øge interessen for tjenesten. (Foto: Shannon Stapleton © Scanpix)

Det skal være billigere og mere attraktivt at køre med Uber i København - også selv om politiet uddeler bøder med rund hånd til de Uber-chauffører, der bliver stoppet i Københavns gader.

Sådan lød budskabet fra Ubers chef for Danmark og Norge, Carl Edvard Endresen på et pressemøde tidligere i dag, hvor han afslørede, at prisnedsættelserne vil være omkring 16 procent.

De nye, lavere priser går både ud over chaufførernes og Ubers egen del af kagen - men Uber-chefen forklarede, at det lavere prisniveau ventes at øge interessen for Uber så meget, at chaufførerne samlet set står til en indtjeningsfremgang i forhold til det nuværende niveau. Gør de ikke det, vil Uber i en periode kompensere chaufførerne, lød det.

- Vi gør det billigere for folk at benytte sig af Uberpop-tjenesten. Vi håber, at få en mere effektiv udnyttelse af bilparken, end vi har i dag. Vi håber, at dem, som kører for os, vil opleve øget trafik og dermed øget indtjening, sagde Uber-chefen.

Prisnedsættelser er normale

Sådanne løbende prisnedsættelser er velkendte fra Ubers aktiviteter i andre lande - og blandt andet i New York har prisnedsættelser tidligere udløst demonstrationer fra chaufførerne, der havde fået sværere ved at få økonomien til at hænge sammen.

Ubers filosofi er, at effektiviteten i systemet kan øges, så chaufførerne undgår perioder, hvor de holder stille - og hvor de altså ikke tjener penge. Samtidig kan flere passagerer og chauffører, der hele tiden er i cirkulation, betyde, at kunderne oplever at kunne få en Uber-tur uden ventetid.

Ubers chauffører er selvstændige underleverandører, og de bærer selv alle omkostninger til bilen, benzin og slitage og tjener således kun penge, når de kører - ikke, hvis de eksempelvis rammes af sygdom.

Kommer snart for Øster Landsret

Før sommerferien blev seks Uber-chauffører idømt bøder for pirattaxikørsel ved byretten i København. Bøderne var beherskede - mellem 2.000 og 6.000 kroner. Alle seks chauffører havde nægtet sig skyldige i at have kørt ulovlig taxi-kørsel, og deres ankesager kommer for Østre Landsret om lidt over en måned.

Går dommen også her chaufførerne imod, er det tvivlsomt, om Uber kan fortsætte med sin Uberpop-tjeneste i Danmark. I en række tilsvarende sager i Sverige blev chaufførerne også dømt, og efter nederlag ved to retsinstanser, trak Uber sig fra det svenske marked.

Facebook
Twitter