Uber har langtfra opgivet det danske marked

Uber vil prøve at indordne sig, men politikerne afviser at gå på kompromis med lovgivningen.

Uber må indrette sig efter den gældende taxalovgivning, siger DF's transportordfører Kim Christiansen. (Foto: © Thomas lekfeldt, Scanpix)

Selvom den nye taxilov dømmer Uber ude i Danmark, gør den amerikanske kørselstjeneste endnu et forsøg på at få foden indenfor på det danske marked.

Den nye lov gør det reelt umuligt for Uber at operere i Danmark, og derfor kommer selskabet nu med en række indrømmelser, som skal få politikerne til at ændre loven.

For det første er Uber klar til at indberette alle oplysninger om chaufførernes indtjening til Skat, ligesom skattebetaling bliver obligatorisk for alle aktører på transportmarkedet.

For det andet er Uber indstillet på at finde en model, hvor chaufførerne får mulighed for at få pension og løn under sygdom, når de arbejder for selskabet.

Det siger Kåre Riis Nielsen, der er politisk direktør for Uber i Norden og Baltikum.

- Vi gør det, fordi danskerne vil Uber. Vi havde over 300.000 brugere, og det er noget af det bedste, vi har set globalt, siger Kåre Riis Nielsen.

Vil være ansvarlige

Til gengæld skal politikerne ændre taxiloven, så der ikke bliver et loft over antallet af taxi-licenser og at det bliver lovligt at bruge privatbiler til taxi-kørsel.

- Vil vil gerne reguleres, og vi vil gerne tilpasses. Vi erkender, at der er begået fejl, og det har ikke været helt kønt undervejs. Men vi er klar nu til at spille efter de regler, der er.

- Vi vil gerne sende et signal om, at vi er ansvarlige. Vi vil gerne Danmark og tilpasse os markedet. Vi vil sætte os ned med politikerne og prøve at præsentere de her indrømmelser, siger Kåre Riis Nielsen.

Intet nyt i Ubers koncept

Politisk er der dog ikke meget at komme efter. Der er indgået en bred stemmeaftale om taxiloven, der lige nu er i høring. Ubers melding ændrer ikke noget, lyder det fra Dansk Folkepartis transportordfører Kim Christiansen.

- Det er et desperat forsøg fra Uber om i 11. time at forsøge at ændre på lovgivningen. Der er jo ikke ændret noget i Ubers koncept, siger Kim Christiansen.

Vil Uber drive forretning i Danmark, må de indrette sig efter gældende lovgivning, siger han.

- Jeg ved ikke, om de mennesker, der hylder det her også hylder, at vi bøjer loven på andre områder. Vi har en lovgivning, fordi der skal være lige og fair konkurrence, og det er der i taxalovgivningen, siger Kim Christiansen.

Uber vil gerne give sig på følgende punkter:

  • - Uber er klar til at gå forrest og indberette alle oplysninger om chaufførers indtjening til skat. Uber bifalder, at sådan en indretning bliver obligatorisk for alle aktører.

  • - Uber er indstillet på at finde en model, hvor chauffører får muligheder for pension og løn under sygdom, når de arbejder med Uber.

  • - Uber er positive i forhold til at uddanne chaufførerne.

  • - Uber er enige i formålet med at have taxameter og sædesensor i bilen. De vil kæmpe for, at moderne, digital teknologi vil tjene formålet.

Til gengæld kræver Uber, at politikerne tillader følgende:

  • - Det nye lovforslag tillader kun 125 nye kørselstilladelser pr. kvartal. Dette er ikke nok til at sikre pålidelig, sikker og prisvenlig service i København - og det ekskluderer de facto tjenester som Uber.

  • - Det nye lovforslag lægger op til, at privatbiler ikke kan anvendes til erhvervsmæssig transport. Dette er en hindring for, at almindelige mennesker kan tilbyde transport til andre, hvilket er uhensigtsmæssigt for et samfund, hvor bilparken kan anvendes langt bedre som ressource. Samtidig skævvrider forslaget aktørernes adgang til markedet, fordi det ekskluderer tjenester som Uber fra at operere.

Hør mere om Ubers forsøg på at komme tilbage på det danske marked i P1 Business fredag klokken 13.03 på P1.