Uber i ny modvind forud for danske sager

I næste uge ventes der dom i seks danske sager mod Uber-chauffører - men nu rammer nye problemer i både Frankrig og Tyskland.

Uber rammes af nederlag i Tyskland og Frankrig forud for sagerne mod de danske chauffører i næste uge. (Foto: © Dado Ruvic / Reuters © Scanpix)

Mens seks danske sager mod et tilsvarende antal Uber-chauffører ventes afgjort ved Københavns byret i næste uge, rammes det kontroversielle selskab nu af to sager i Frankrig og Tyskland.

Retten i Frankfurt har netop afvist Ubers forsøg på at få omstødt et forbud fra sidste år, hvor Ubers omdiskuterede Uberpop-tjeneste blev sendt ud i kulden i flere tyske byer.

Uberpop-tjenesten er også den, der er i ilden i Danmark, hvor de seks chauffører har fået bøder for en række overtrædelser af blandt andet taxiloven, fordi de har brugt egne biler til passagerkørsel uden at have taxakørekort, godkendelser eller licens.

Bøder i Frankrig

Uber har allerede trukket Uberpop af markedet i Tyskland for over et år siden, og det samme er sket i Frankrig, hvor en dommer på samme vis denne uge har uddelt bøder til selskabet på 800.000 euro, samt mindre bøder til to direktører, der skal betale henholdvis 30.000 og 20.000 euro.

Frankrig har anlagt en hård kurs mod det kontroversielle selskab, og selv præsident Hollande har blandet sig i diskussionen og krævet Uber sat på porten.

På forhånd er det ventet, at de danske sager vil blive appelleret hvis de går imod Uber - og imens fortsætter politiet med at sigte Ubers chauffører, når de opdages rundt omkring i Københavnsområdet.

Afhøres fredag

Foreløbig er fire chauffører afhørt i de danske sager, hvoraf to ikke ville udtale sig, mens to andre anerkendte, at de havde kørt med passagerer og tjent penge på det. De to sidste afhøres fredag i næste uge.

Uberpop-tjenesten er allerede blevet trukket tilbage eller ligefrem erklæret forbudt i en stribe europæiske lande, senest i Sverige, hvor et stort antal chauffører har været for retten.

Selskabet driver også en række andre tjenester, blandt andet UberX, UberBlack og flere andre, der minder mere om traditionelle taxa- og limousinetjenester, og som der ikke har været samme ballade om.