Uber står til mavepuster i stor EU-dom

Uber er en transportvirksomhed og ikke en digital serviceformidler, siger forslag til EU-dom i et foreløbigt nederlag til Uber. Endelig dom falder først senere.

Taxa-chauffører i Colombia demonstrerer mod kørselstjenesten Uber. En ny afgørelse fra EU kan komme til at fastslå, at Uber er at sammenligne med en transportvirskomhed. (Foto: © luis robayo, Scanpix)

​En spansk sag ved EU-Domstolen i Luxembourg giver foreløbigt nederlag til kørselstjenesten Uber i Europa.

I et forslag til en endelig EU-dom slår generaladvokat Maciej Szpunar fast, at Uber må karakteriseres som en transportvirksomhed og ikke en digital serviceformidler.

Dommen ventes først om nogle måneder.

Følger EU-Domstolen forslaget, skal Uber stå til ansvar for de enkelte nationers lovgivning på transportområdet.

Uber har argumenteret for, at de var en informationstjeneste. Derfor skulle de ikke leve op til transportlovgivning, som gælder for den eksisterende taxibranche.

Generaladvokaten medgiver i sit forslag, at dele af Ubers tjeneste er en elektronisk informationstjeneste.

Men ifølge Szpunar er det langtfra informationstjenesten, der er Ubers grundlag for deres forretning.

- Da levering af transportydelser ud fra et økonomisk synspunkt udgør hovedelementet, mens den ydelse, der består i at sætte passagerer i forbindelse med chauffører ved hjælp af en applikation til smartphones, er et underordnet element, foreslår generaladvokaten Domstolen at fastslå, at den tjenesteydelse, som platformen Uber tilbyder, skal kvalificeres som en "tjenesteydelse inden for transportområdet, lyder det.

Sagen kort

  • Det er en strid mellem spanske taxichauffører og Uber, der har fået sagen for EU-Domstolen i Luxembourg.

  • Barcelonas største taxaselskab protesterede i 2014 til den spanske regering, da Uber indtrådte på det spanske marked. De mente, tjenesten var ulovlig.

  • Tvisten fik den spanske regering til at gå til EU-Domstolen for at få et klart svar på, om Uber skulle i kategori med transportbranchen eller ej.

/ritzau/