Uber trods retssag: Vi kører videre

Den kontroversielle taxi-tjeneste har ikke tænkt sig at indstille driften i Danmark, selv om selskabet nu selv bliver trukket i retten.

Uber har ikke tænkt sig at stoppe, trods udsigten til en retssag (Foto: © Toby Melville, Scanpix)

Trods en håndfuld domme mod chaufførerne og udsigten til selv at skulle i retten, har den kontroversielle taxi-tjeneste Uber ikke tænkt sig at stoppe driften i Danmark.

Det meddeler en talsmand fra selskabet til dr.dk.

- Vi synes dette er en god mulighed for at få forklaret og afklaret vores juridiske position. Ubers app vil fortsat være tilgængelig i Danmark, lyder det.

I morges kunne anklagemyndigheden ellers meddele, at der nu rejses tiltale mod selve selskabet Uber, der ifølge anklagemyndigheden medvirker til ulovlig taxikørsel. Før sommerferien blev seks Uber-chauffører idømt bødestraffe ved Københavns byret, og den første af flere ankesager kom for Østre landsret forrige uge.

Her tabte den ene chauffør med et brag - mens en anden chauffør, der også havde anket, slet ikke mødte op, og tabte derfor automatisk. Onsdag meddelte chaufføren så, at han ikke vil forsøge at rejse sagen i højesteret, og dermed er hans sag afsluttet.

Ingen dato endnu

Med dommene mod de to chauffører, mener anklagemyndigheden altså så nu, at der er nok krudt i kanonen til at rejse en sag mod selve selskabet Uber. Det er en sag, der har ligget i kø siden 2014, men har afventet dommene mod chaufførerne.

Der er ikke sat en dato på sagen mod Uber, men mens sagerne kører, arbejder Folketinget på en modernisering af taxi-loven, der skal gøre det lettere at drive taxi-virksomhed i Danmark. Fra flere kanter - seneste fra Dansk Folkeparti - har det lydt, at heller ikke den moderniserede udgave af loven vil gøre Uber lovlig.

Det skyldes Ubers særlige koncept med at chaufførerne slet ikke er ansat, men derimod private bilister, der på meget kort tid kan godkendes som chauffører, selv om de ikke har taxikørekort, lægetjek eller licens, og selv om bilerne hverken er godkendt, testet eller forsynet med det nødvendige udstyr.

Uber er dog fortsat fortrøstningsfulde om den kommende revision af loven.

- På vegne af de mere end 300.000 danskere, der er aktive brugere af Uber’s delekørselstjeneste UberPOP i København, ser vi frem til ny lovgivning, der kan skabe tidssvarende rammer for moderne transportmuligheder - til gavn for alle danskere, skriver talspersonen fra Uber.

Mere end 50 Uber-chauffører er på vej i byretten med sager om bødestraffe.