To ud af tre har fået billigere boliglån: 'Rekordlav rente er enestående og nok en verdensrekord'

Der tale om en "historisk" konverteringsbølge, men ikke alle bør skifte lån, lyder boligøkonoms råd.

Har man i forvejen skiftet til et meget billigt lån, kan det ikke nødvendigvis svare sig at konvertere igen, fordi det også koster penge, når banken skal sættes i sving, lyder boligøkonom Curt Liliegreens råd.

De rekordlave renter på boliglån er fortsat med til at få flere boligejere til at gå i banken med krav om et billigere lån.

Næsten to tredjedele af danskere med et realkreditlån fik i 2019 en ny rente. Det skriver Danmarks Nationalbank i en ny analyse.

Fratrækker man det beløb, boligejerne betaler i bidragssatser for at have lånene, resulterede konverteringer af lån sidste år i snit i et fald på danskernes realkreditlån fra 1,20 procent til rekordlave 0,84 procent i rente, lyder det i analysen.

- Den lavere rente svarer til en gennemsnitlig besparelse før skat på cirka 3.600 kroner årligt per lånt million, skriver Nationalbanken.

'Enestående, historisk rente'

Direktør for Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen kalder konverteringsbølgen sidste år for "historisk".

Og ifølge boligøkonomen ser det da også ud til, at konverteringer af lån med især fast rente vil fortsætte langt ind i 2020.

- Når vi ser en del konverteringer lige nu, er det nok i en erkendelse af, at en fast 30-årig rente på 0,5 procent er enestående. Det er noget nær en historisk rekord og nok også en verdensrekord. Derfor tror jeg, at mange, der tidligere har været skeptiske, slår til, lyder boligøkonomens forklaring.

- Det har især været givtigt at konvertere fastforrentede 2-procentlån ned til lavt forrentede lån med 0,5 eller 1 procent i fast rente, lyder det videre fra Curt Liliegreen.

Ikke altid en god idé

Det er dog ikke alle boligeejere, der har lige stor glæde af at få omlagt lån.

Har man i forvejen skiftet til et meget billigt lån, kan det ikke nødvendigvis svare sig at konvertere igen, fordi det også koster penge, når banken skal sættes i sving, lyder Curt Liliegreens råd.

- Det kan for eksempel ikke betale sig at konvertere fra 1 procent til 0,5 procent, for så er der kurstab og omkostninger, og øvelsen bliver meningsløs, siger han.

Samtidig er det især boligeejere med større lån, som regner med at sidde i boligen i en del år endnu, der har størst glæde af at skifte, lyder det fra boligøkonomen.

- Hvis man vil sælge om to år, så er der jo ikke en fidus i at øge restgælden ved konvertering for at spare renter ved nogle få terminer. Så går regnestykket ikke op. Så det er ikke dem, der går i salgstanker, der konverterer, siger han.

FacebookTwitter