To ud af tre pakker stoppet i tolden: 'Dårlige og falske coronamasker kan skade forbrugerne'

Massiv bølge af mistænkelige værnemidler har ført til, at 300 sendinger er blevet stoppet.

Hos Toldstyrelsen fortæller man, at man har haft ekstraordinært travlt under coronakrisen, og at man hurtigt har måtte omstille sig, da efterspørgslen på værnemidler på få dage eksploderede.

Masker med manglende certifikater, utestet udstyr til beskyttelse mod corona og forfalskede værnemidler på vej ud på det danske marked.

Eksemplerne er mange i de kontroller, som Sikkerhedsstyrelsen har udført sammen med de danske toldmyndigheder.

Og resultatet af kontrollerne er overvældende. Det fortæller Stine Pedersen, der er kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

- Det har været i omegnen af 70 procent, der ikke har været i orden. Og vi har været med til at standse 300 sendinger sammen med Told, siger hun.

Sætter ekstra spærring op

DR Nyheder har sammen med medier i resten af Europa koordineret gennem det internationale journalist-samarbejde OCCRP brugt de seneste måneder på at kulegrave danske og europæiske sundhedsmyndigheders indkøb for milliarder af kroner værnemidler i Kina.

Afdækningen af markedet har vist, at en bølge af dårlige masker med forfalskede og vildledende certifikater har fundet vej til Europa og blandt andet er blevet indkøbt for millioner af kroner af regioner i Danmark.

Men også på det private marked for især masker og mundbind, som nu er påkrævet hos flere flyselskaber, er der massive problemer med kvaliteten.

I hele EU har man været nødt til at sætte en spærring op på personlige værnemidler, så alle forsendelser over to kilo nu bliver stoppet ved de europæiske grænser, fortæller kontorchefen.

- Det er ting, der er købt ind til videresalg, og der er tanken nok, at det skal ende hos danske forbrugere, siger Stine Pedersen.

Risikerer at skade forbrugere

Forsendelser med flere tons værnemidler bliver lige nu holdt tilbage. Forbrugere risikerer nemlig at blive syge, hvis de køber og bruger beskyttelsesudstyr, der ikke virker, siger Stine Pedersen.

- Det er rigtig meget, og derfor er det godt, at vi har samarbejdet med Told, så det ikke kommer ind på det danske marked. Fordi ellers ville vi have rigtig meget derude, som forbrugeren ville tro var et personligt værnemiddel, der måske vil beskytte mod corona, men som ikke gør det.

Det danske testinstitut Force Technology har selv advaret om, at deres testrapporter og certifikater er blevet forfalsket og misbrugt under coronakrisen. Se Rasmus Forsberg fortælle:

Toldere: Vi kan ikke kontrollere alt

Hos Toldstyrelsen fortæller man, at man har haft ekstraordinært travlt under coronakrisen, og at man hurtigt har måtte omstille sig, da efterspørgslen på værnemidler på få dage eksploderede.

Det er dog umuligt at kontrollere alt, fortæller Preben Buchholtz, der er kontroldirektør i Toldstyrelsen.

- Det hverken kan eller skal vi, for ellers bremser vi al den lovlige handel. Der kommer rigtig, rigtig mange varer ind, så det handler om at stoppe de brodne kar. Men nærmest fra dag ét af coronakrisen har vi haft et særligt fokus på værnemidler, siger han.

Selve vurderingen af om værnemidlerne er gode nok, overlader tolderne til de ansvarlige myndigheder som eksempelvis Sikkerhedsstyrelsen eller Lægemiddelstyrelsen.

- Når tolderne står ved grænsen, kontrollerer vi, om virksomheden eller borgeren har papirerne i orden. Hvis de ikke har de rigtige papirer og ikke kan godkendes, tager vi fat i Sikkerhedsstyrelsen enten på mail eller telefon, og så ligger vurderingen og afgørelsen hos dem.

Flere sager meldt til politiet

For at kunne sælge masker og mundbind i EU skal beskyttelsesudstyret leve op til strenge kvalitetskrav og have et certifikat udstedt af et godkendt europæisk testinstitut.

Sikkerhedsstyrelsen har også meldt flere sager til politiet, og ifølge kontorchef Stine Pedersen er der endnu flere sager på vej.

- Vi har lavet ni politianmeldelser, og så har vi en 10-15 stykker i pipelinen til det. Det er på det danske marked. Vi har udtaget 80 produkter og kigget på 140 i vores screening, siger hun.

Sammen med politiet i flere europæiske lande er EU´s særlig enhed til bekæmpelse af svindel (Olaf) lige nu også i gang med at optrevle flere sager om dårlige værnemidler solgt med falske og vildledende dokumenter.

Millioner af dårlige masker og andre værnemidler mod corona er allerede blevet beslaglagt i sagerne, oplyser Olaf. For det kan koste liv og helbred, hvis maskerne ikke virker, fortæller chefen for enheden, Ville Itälä.

- Produkterne med de her falske certifikater kan være ineffektive eller endda skadelige for helbredet, siger han.

DR Nyheder har forsøgt at få svar på, om danske politimyndigheder er med i samarbejdet om opklaring af svindel med værnemidler.

Hos Rigspolitiet "er det ikke noget, man har kendskab til". Her henviser pressechef Thomas Kristensen til de enkelte politikredse eller Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og international Kriminalitet (SØIK).

Hverken SØIK eller Justitsministeriet er vendt tilbage med et svar.

Tip os:

  • Har du oplevet problemer med værnemidler?

  • Så vil vi meget gerne høre fra dig.

  • Skriv til journalist Søren Larsen på slar@dr.dk.

Facebook
Twitter