Udbyttesag rydder forsider i hele Europa: 'Århundredets kup' blev begået af de 'nålestribede habitter'

Et netværk af journalister har gransket 180.000 dokumenter fra tysk politi.

Se forsiderne nederst i artiklen.

19 europæiske medier kan i dag afsløre, hvordan et netværk af finansfolk og storbanker i årevis har ribbet statskasserne i store dele af Europa mindst 410 milliarder af kroner.

I et mediesamarbejde på tværs af landegrænser har blandt andre DR, Politiken, den tyske tv-station ARD og den franske avis Le Monde gennemtrawlet et omfattende dokumentationsmateriale, der viser detaljer om formodet bedrageri med udbytteskat.

Mens sagen hos ARD beskrives, som "et angreb på Europas skatteydere", kaldes finansoverhovedernes skattefidus for "århundredets kup" af Le Monde og af den tyske avis Die Zeit, som skriver:

- Overalt i Europa er skatteydere blevet plyndret. Og fordi Tyskland advarede nabolande, der har været udsat for samme skattefidus, meget sent, beløber skaden sig til mindst 55 milliarder euro.

På netforsiden af det hollandske medie Follow The Money fremstilles sagen om "de nålestribede habitters organiserede kriminalitet" som "et røveri på de europæiske skattemyndigheder, Holland har været offer for".

Og hos de svenske medier TT og SVT er storbanken SEB blevet hovedperson.

- Den svenske bank SEB hjalp med at stjæle næsten 1 milliard kroner fra den tyske statskasse og fik omkring 70 millioner kroner af kagen, lyder det i nyhedsbureauet TT's artikel.

Se nogle af de mange forsider her:

 • Det østrigske medie Addendum skriver, at landet skattemafiaens flødeskum på toppen af kagen. (Foto: © Signe Mai Vilsbøll DR)
 • Et "angreb på europas skatteydere", kalder de mange millioners svindel af den tyske tv-station ARD. (Foto: © Signe Mai Vilsbøll DR)
 • Tyske Die Zeit kalder sagen om udbyttesvindel for "Århundredes kup". (Foto: © Signe Mai Vilsbøll DR)
 • .. Og næsten enslydende er overskriften hos den franske avis Le Monde, der beskriver sagen som "århundredes hemmelige kup". (Foto: © Signe Mai Vilsbøll DR)
 • Spaniens El Confidencial skriver, at Tyskland undersøger svindlen med udbytteskat, der også har ramt Spanien. (Foto: © Signe Mai Vilsbøll DR)
 • Banditter i habitter er næsten overskriften hos hollandske Follow The Money, der skriver, at nålestribede jakkesæt røvede milliarder af europæiske skattemyndigheder. (Foto: © Signe Mai Vilsbøll DR)
 • Også hos det Schweiziske medie Republik bliver sagen om "milliardkuppet" fortalt. - En genial advokat opdagede, hvordan man trækker skat, man aldrig har betalt ud af et land, skriver mediet. (Foto: © Signe Mai Vilsbøll DR)
 • DR fik i sommer dagbladet Politiken med som partner på projektet. I dag har avisen, ligesom DR bragt adskillige historier, der baserer sig på de mange dokumenter (Foto: © Signe Mai Vilsbøll DR)
 • Lækage afslører stort udbytteeventur i Europa og tabte skatteindtægter i titusindvis, skriver det finske medie yle. (Foto: © Signe Mai Vilsbøll DR)
 • Sverige er den svenske bank SEB i centrum hos nyhedsbureau TT, der har været en del af det internationale mediesamarbejde. (Foto: © Signe Mai Vilsbøll DR)
 • Den belgiske avis De Tijd skriver, at den belgiske statskasse havde tabt næsten 780 millioner euro til svindlere de seneste tre år, hvis det ikke havde været for skattemyndighedernes årvågenhed. (Foto: © Signe Mai Vilsbøll DR)
1 / 11

Fra klokken 22.15 kan du streame dokumentaren 'Mændene der plyndrede Europa" på DRTV.