Udbyttesvindel: Skat erstatter Sven med 100 kontrolfolk

Skat undgik svindel for 900 mio. kr. ved at stoppe udbetalingen af udbytteskat til udenlandske aktionærer. Nu gør man klar til at refundere pengene igen.

Efter halvandet år med et alvorligt teknisk uheld i afdelingen for refusion af udbytteskat til udenlandske aktionærer, er Skat nu klar til at udbetale flere af de milliarder, der har hobet sig op.

Og opgaven er så kompliceret, at Skat er parat til at sætte op mod 100 ansatte på opgaven.

Det oplyser indsatsdirektør i Skat, Jim Sørensen, til DR Nyheder.

- I det sidste års tid har vi haft omkring 50 medarbejdere på sagen. Nu, når vi har dokumentationen fuldt ud på plads, forventer vi, at vi i 2017 skal bruge endnu flere, og vi er klar til at fordoble det i takt med, at vi får ansøgninger ind, siger Jim Sørensen.

Alt for få folk på kontrolopgaven

Indtil august 2015 sad en mand alene med kontrolopgaven. Han stod i december 2016 frem under sit fornavn ”Sven” i dokumentarprogrammet ”Milliardkuppet” på DR1, hvor han fortalte sin version af, hvordan kontrolarbejdet foregik.

Se Sven fortælle sin historie i klippet nedenunder:

Den prioritering af arbejdet i Skat er siden blevet kritiseret skarpt fra mange sider, fordi det tilsyneladende er lykkedes for udenlandske svindlere at udnytte den mangelfulde kontrolindsats til at hente 12,3 mia. kr., som de ikke havde krav på.

Sagen blev meldt til politiet, der stadig efterforsker sagen, hvor den britiske forretningsmand Sanjay Shah, er udpeget som den hovedmistænkte.

I samme omgang satte man også alle udbetalinger til udenlandske aktionærer i bero for at sikre sig mod nye svindelsager. Den pause betød i første omgang, at Skat, ifølge Jim Sørensen, undgik at blive franarret yderligere 900 mio. kr.

Også Skat erkender, at kontrollen med hvem, der havde krav på at få refunderet den danske udbytteskat, har været for ringe.

- Det er der ingen tvivl om. Der har både været alt for få medarbejdere på. De har også haft de helt forkerte kompetencer. Det skulle have været kontrolmedarbejdere, der havde siddet på det her sager. For det kræver faktisk, at man reviderer de her sager, det kræver at man får indhentet dokumentation for, hvem der ejer aktierne og hvem der skulle have pengene udbetalt, siger Jim Sørensen.

SAGEN KORT OM MILLIARDSVINDEL

  • Den britiske rigmand Sanjay Shah er hovedmistænkt i sagen, hvor danske skatteborgere ifølge Skat er blevet snydt for 12,3 milliarder kroner.

  • Det svarer til 2.500 kroner per dansk skatteyder.

  • Den formodede svindel er startet i 2012 og står på, indtil Skat opdager den i august 2015 og lukker for tilbagebetalingerne af udbytteskat til udenlandske aktionærer.

  • Det er sket ved at bagmændene fra udlandet har indsendt ansøgninger til Skat, hvor de har udgivet sig for at eje aktier i danske selskaber som Mærsk, Danske bank, Carlsberg og Novo Nordisk.

  • De forfalskede ansøgninger har de brugt til at få refunderet den skat, de påstod at have betalt for aktiegevinster, de havde opnået igennem de danske selskaber. Men hele konstruktionen er ifølge Skat et falsum.