Udbyttesvindelsag skulle være begyndt i dag: Langt fra sikkert, at Sanjay Shah udleveres til Danmark

Kun en tredjedel af alle krav om udlevering af en formodet kriminel ender med udlevering fra Dubai.

Sanjay Shah er anklaget for at hive milliarder op af den danske statskasse. (Foto: B1 © B1)

I dag i Dubai skulle retssagen mod den mistænkte hovedbagmand i en af Danmarkshistoriens største svindelsager Sanjay Shah starte, men sagen er blevet udskudt til den 5. september.

Udsættelsen skyldes, at hans advokater har fremlagt nye dokumenter, som retten skal tage stilling til.

En dommer skulle ellers have taget stilling til, om den 51-årige britiske finansmand kan udleveres til retsforfølgelse i Danmark, hvor han risikerer op til 12 års fængsel.

Men det er langt fra givet, at det vil lykkes af få ham udleveret. Det er nemlig kun en tredjedel af alle udleveringssager, hvor den formodede gerningsmand opholder sig i Dubai, at vedkommende også bliver udleveret derfra. Det viser de seneste officielle tal, som er fra perioden 2014 til 2018, hvor kun 109 af 330 sager endte med udlevering.

At mange sager også i dag ender uden udlevering af den formodede kriminelle, bekræftes af en fremtrædende emiratisk forsvarsadvokat med speciale i udleveringssager, som DR Nyheder har talt med. Han vinder hver anden sag, han fører for klienter, der ellers skulle have været udleveret til først og fremmest EU-lande.

- Min personlige erfaring er, at det i bedste fald er mellem 50 og 60 procent, som ender med at blive udvist, siger Ali Al Zarooni i et interview med DR Nyheder i Dubai.

Han er ledende partner i advokatfirmaet Horizon & Co Law Firm og har de seneste tre år ført cirka 20 udleveringssager for klienter, som har søgt tilflugt for lovens lange arm i De Forenede Arabiske Emirater. Lige nu har han fem sager på bordet.

- Så tæt på halvdelen af de udleveringssager, du er involveret i, bliver afvist?

- Ja, det er en kendsgerning.

Ali Al Zarooni, partner og advokat i det emiratiske advokatfirma Horizon & Co Law Firm.

Forældelse og manglende dokumenter

Når mange udleveringssager ender uden udvisning, er det ifølge Ali Al Zarooni ofte landenes egen skyld. Enten fordi de ikke har fremsendt nødvendige dokumenter, eller fordi der er gået for lang tid fra den begåede forbrydelse, til at landet beder om at få den formodede kriminelle borger udleveret.

- De fleste udleveringer afvises på grund af overskredne tidsfrister, eller fordi landet, der ønsker udleveringen, ikke overholder udleveringsaftalen, siger han med henvisning til det stigende antal udleveringsaftaler, som de Forenede Arabiske Emirater i øjeblikket indgår med lande over hele verden.

På 49. etage her i Burj Al Salam Office Tower har Horizon & Co Law Firm ført 20 udleveringssager for formodede gerningsmænd, der kræves udleveret til retsforfølgelse uden for De Forenede Arabiske Emirater. Ni ud af ti er EU-borgere. . (Foto: Emil Hennings)

Alene i år ventes landet at indgå syv udleveringsaftaler. Blandt andet indgik Emiraterne i marts den udleveringsaftale med Danmark, som skal åbne døren for, at Sanjay Shah kan sættes på et fly til København.

De Forenede Arabiske Emirater har i alt udleveringsaftaler med 37 lande. Men selv om det de seneste år er gået fremad med at indgå aftaler om udlevering af formodede kriminelle, der gemmer sig i landet, halter det fortsat med håndtering af den økonomiske kriminalitet, som blandt andet Sanjay Shah formodes af stå bag. Det mener i hvert fald den Paris-baserede globale vagthund, FATF, som tidligere i år satte De Forenede Arabiske Emirater på en såkaldt "gråliste" over lande, der er underlagt skrappere tilsyn, fordi de ikke gør nok for at hindre ulovlige økonomiske transaktioner.

FATF står for Financial Action Task Force. Organisationen holder øje med, om verdens lande gør nok for at hindre hvidvask og terrorfinansiering. Den har hovedkvarter hos OECD i Paris.

Ambassadør: Vi kan ikke lide tal

Den danske ambassade i De Forenede Arabiske Emirater har i fem år arbejdet tæt sammen med de emiratiske myndigheder om udlevering af Sanjay Shah. Nu er håbet og forventningen, at Shah snart kommer for en dommer i København. Men Danmarks ambassadør, Franz-Michael Mellbin, kender godt den dårlige statistik for udlevering fra Dubai.

Bør tallene for udleveringer fra Dubai vække bekymring?

- Vi kan ikke lide de tal. De er en del af den løbende dialog med landet. Det er faktisk et af de områder, der er meget fokus på i øjeblikket, siger han.

Hvad kan det betyde for sagen?

- Jeg vil ikke spekulere i, hvad det kan betyde for sagen. Men jeg er sikker på, at landets anklagemyndighed har gjort alt, hvad den kunne i samarbejde med os for at sikre, at sagen er så solid som muligt, når nu den kommer for dommeren, siger Franz-Michael Mellbin.

Det er ifølge ambassadøren ikke kun Danmark, der er er meget interesseret i, hvad der sker i Sanjay Shah-sagen.

- Der er ingen tvivl om, at det her bliver set som en meget vigtig sag, også internationalt, for om landet bevæger sig i den rigtige retning eller ej. Og det finder vi nu ud af, siger han.

Sagen kan trække ud

Skulle retten i Dubai senere i dag beslutte, at Sanjay Shah skal udleveres til Danmark, kan han anke sagen til en appelinstans. Det skal ske inden for 30 dage. Og efterfølgende kan sagen yderligere ankes til højesteret

Også anklagemyndigheden kan anke sagen, hvis dommeren skulle beslutte, at Shah ikke skal udleveres. Derfor trækker udleveringssager Ifølge Ali Al Zarooni ofte ud.

Hvor lang tid vil en typisk udvisningssag tage?

- I gennemsnit ikke mindre end seks måneder. I nogle sager vil det tage et år, hvis der ankes. Det afhænger altid af, hvor kompleks sagen er, siger han.