Uden for kontrol: Svindelmistænkte købte egen bank i august

- Hvis man ejer en bank, er det lettere at undgå for mange spørgsmål angående sine pengestrømme, siger juraprofessor.

Den 45-årige britiske finansmand og velhaver Sanjay Shah er ifølge DR Nyheders oplysninger en af bagmandspolitiets centrale mistænkte i sagen om de 6,2 milliarder kroner, som Skat siden 2012 og frem til i sommer er blevet franarret gennem forfalskede ansøgninger om tilbagebetaling af udbytteskat. (Foto: B1 © B1) (Foto: B1 © B1)

Den 45-årige britiske finansmand Sanjay Shah er ifølge DR Nyheders oplysninger ikke kun en af de centrale mistænkte i det, der betegnes som Danmarks største svindelsag.

Han er også nybagt medejer af en investeringsbank. En bank, han selv har penge i.

Varengold Bank AG hedder den lille, private, tyske bank i Hamburg, som Sanjay Shah sammen med et netværk af partnere overtog kontrollen med i august i år, skriver netmediet financemagnates.com.

Og netop køb af en bank er smart for personer, der ikke vil have for mange spørgsmål til deres pengestrømme, siger en ekspert.

- På den måde sidder man jo alt andet lige midt i en pengestrømsgenerator, og så kan man bruge sine beføjelser på to måder, siger Lars Bo Langsted, som er juraprofessor ved Aalborg Universitet, og fortsætter:

- Enten køber man bankens aktier og lader den køre sit eget liv, eller også bruger man banken til sine egne transaktioner, så man undgår for mange spørgsmål - både fra bankens ansatte og det lokale tilsyn. Man ville sagtens kunne bruge en bank til hvidvask, hvis man er forsigtig.

Mistænkts millioner er beslaglagt

Noget tyder dog på, at Sanjay Shah ikke har været diskret nok.

I samme periode som SKATs fejlagtige udbetalinger eksploderede i 2014 og 2015, steg kundernes indestående i den lille tyske bank fra lidt over 1 milliard kroner til 4,7 milliarder kroner.

Ifølge DR Nyheders oplysninger har politiet sidst i september beslaglagt værdier for cirka 40 millioner kroner, som den britiske forretningsmand og en af hans partnere havde stående i banken i Hamborg.

Ydermere kom det i går frem, at britisk politi har ransaget en investeringsvirksomhed i London, som Sanjay Shah kontrollerer, Solo Capital Partners.

Udover banken i Hamborg har Varengold Bank AG også kontorer i London og Dubai, hvor Sanjay Shah har boet siden 2009.

Sanjay Shah og hans forsvarer Jakob Lund Poulsen afviser at kommentere sagen over for DR Nyheder, og det samme gør Varengold Bank AG og det danske bagmandspoliti SØIK.

Artiklen er rettet den 6/11. Ændringer i teksten om Sanjay Shahs ejerskab og kontrol med Varengold Bank. I den oprindelige artikel stod der, at Sanjay Shah og to partnere havde købt 99,9% af aktierne i banken. Dette er ændret til, at Sanjay Shah sammen med et netværk af partnere overtog kontrollen med banken.

Facebook
Twitter