Udenlandske arbejdere uden overenskomst fortsat ikke sikret løn

Lovforslag skal sikre arbejdstagere fra EU, når deres arbejdsgiver i hjemlandet løber fra regningen. Fagbevægelsen splittet i spørgsmål om overenskomst.

Udenlandske byggearbejdere vil fremover kunne få deres løn fra en dansk fond, hvis deres arbejdsgiver løber fra regningen. Men kun hvis de arbejder efter dansk overenskomst.

Regeringen vil sikre, at arbejdstagere fra EU-lande udstationeret i Danmark kan få den løn, de har krav på, selv hvis deres arbejdsgiver i hjemlandet løber fra regningen.

Ifølge et lovforslag, som er sendt i høring, vil arbejdstagere ansat efter dansk overenskomst fremover være sikret deres løn fra en ny fond.

Udenlandske arbejdstagere uden overenskomst vil fortsat ikke kunne få hjælp. Og netop dét vækker kritik fra den faglige organisation Byggefagenes Samvirke.

- Det er dem, vi oplever, der er størst problemer med. De fleste bliver snydt, netop fordi der ikke er overenskomst. Derfor rammer lovforslaget ikke dem, der virkelig har brug for hjælp, siger formand John Ekebjærg-Jakobsen til Orientering på P1.

Ifølge forslaget kan danske entreprenører risikere at skulle dække 25 procent af lønnen eller mere, hvis det udenlandske firma nægter at betale sine ansatte.

Men også her gælder det kun, hvis det hyrede firma har tegnet dansk overenskomst, ellers slipper det danske firma for økonomisk ansvar.

- Det her lovforslag vil jo ikke opmuntre hovedentreprenørerne til at sikre, at underentreprenørerne har en overenskomst, siger John Ekebjærg-Jakobsen.

LO bakker op om regeringens forslag, der stammer fra en aftale mellem netop LO og DA, og mener, at det er et stort fremskridt i forhold til i dag.

Facebook
Twitter