Udenlandske selskaber undgår dansk skat

Udenlandske virksomheder spekulerer i underskud for at undgå at betale skat i Danmark. Ved at føre penge fra de danske datterselskaber over i moderselskaberne slipper de for den danske skat og betaler i stedet i andre lavtbeskattede lande.

Selv om dansk økonomi i mange år har kørt med overskud, harmange udenlandske koncerner underskud i deres danskedatterselskaber.

En undersøgelse fra Købmandsstandens Oplysningsbureau viser, atfire ud af ti udenlandsk ejede selskaber i Danmark har underskud.Til sammenligning er det kun hver fjerde danske virksomhed, der harrøde tal på bundlinien.

Næsten halvdelen af de selskaber, der har underskud, har haftdet tre år i træk.

Bevidst skatte-strategi

Flere eksperter peger i Berlingske Tidende på, at de udenlandskevirksomheder har en bevidst strategi om ikke at have overskud iDanmark, men i stedet vælger at overføre pengene til lande, hvorskatten er mindre.

- Multinationale virksomheder bliver jo internationale, fordi dekan se fordele ved at drive forretning i andre lande, og det vilderfor være almindeligt, hvis virksomhederne, hvoraf mange af demjo er veletablerede virksomheder, efter en opstartsfase giveroverskud. Det er derfor muligt, at nogle virksomheder bevidst kørermed underskud på grund af skattefordele, siger Søren Bo Nielsen,der tidligere vismand og professor i offentlig økonomi vedHandelshøjskolen i København.

Regeringen har allerede gjort noget for at bremse skattefidusen.I sidste måned strammede skatteministeren reglerne, så allevirksomheder med over 250 ansatte eller en omsætning på 250millioner kroner årligt skal dokumentere transaktioner inden forvirksomhedens selskaber i Danmark og på tværs aflandegrænserne.

Facebook
Twitter