Udlandet er vilde med dansk mode

2017 ser ud til at blive rekordår for dansk modeeksport

2017 ventes at blive et rekordår for dansk modeeksport. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

Når modeugen i dag åbner i København, er det til nyheden om, at dansk mode er populært i udlandet som aldrig før. Eksporten for 2017 ser allerede nu ud til at sætte rekord og ventes at runde 29 milliarder kroner i 2017.

- Vi kan allerede på nuværende tidspunkt se tallene for 1. kvartal. Og her ser det ud som om, at 2017 bliver et rekordår, siger Thomas Klausen, administerende direktør i branche- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Mode og Textil.

Skandinavisk design og god købmandsskab

Forudsigelserne for 2017-resultatet lægger sig oven på en række særdeles gode år for dansk modeeksport. Fra 2013-2016 steg den danske tøjeksport med 17,6 procent, skriver revisionsfirmaet Deloitte i deres årlige modeanalyse.

De høje eksporttal skyldes ifølge Thomas Klausen et særligt skandinavisk design og godt købmandsskab:

- De danske virksomheder er gode til at lave kreativt design i gode kvaliteter til konkurrencedygtige priser. Og så kan de danske designere bare noget. Vi har et skandinavisk snit, som udlandet er vilde med. Og så er vi dygtige købmænd, og når vi er dygtige købmænd, så er vi også dygtige til at sælge det.

En af de danske virksomheder, det går rigtig godt for, er DK-Company.

- Vi er inde i et meget dejligt år. Vi kan mærke, at der er luft og optimisme. Vi tegner til at få et rekordår, siger Jens Poulsen, administrerende direktør.

Og han ser rigtig god mening i at satse på eksportmarkederne:

- Når man udvikler en ny kollektion, så er det en relativt tung proces, som koster mange penge. Hvis man sælger til få markeder, så kan det være man sælger 300 stykker tøj, og hvis man sælger til mange markeder, så sælger man måske 3000 til samme udviklingspris.

Tyskerne køber, mens Brexit tynger

Det klart største marked for dansk modeeksport er de tyske naboer mod syd. Samtidigt steg væksten med otte procent fra 2015-2016, hvor den samlede eksportomsætning udgjorde otte mia. kroner i 2016. Men mens der er vækst i eksporten i både Tyskland og lande som Belgien, Italien og Frankring, så er væksten gået i stå i Storbritannien, der er en af dansk modes største eksportmarkeder.

- Brexit kan få en betydning, og det har det allerede gjort. Vi har tidligere set vækstrater på mellem 12-25 procent, men nu er væksten stagneret, siger Thomas Klausen.