Udsigt til høje arveafgifter har medført en bølge af generationsskifter

Skatteminister Morten Bødskov har endnu ingen afklaring til virksomheder, der overvejer at overdrage forretningen til familiemedlemmer.

Kirk Kapital, som er pengetanken for den ene gren af Lego-familien, er en af de virksomheder, der har fået foretaget et generationsskifte i dette forår. (Foto: claus fisker © Scanpix)

En række virksomhedsejere har fået travlt med at overdrage nøglerne til næste generation.

Mens den nye regering planlægger at sætte arveafgiften op, vil virksomhedsejerne nemlig sikre, at de ikke skal betale ekstra for, at forretningen kan blive på familiens hænder.

I dag kan erhvervsaktive virksomheder i Danmark foretage et generationsskifte med påregnet arveafgift på seks procent. Den Socialdemokratiske regering arbejder imidlertid på at effektuere en planlagt forhøjelse af arveafgiften.

Står det til regeringen, skal afgiften igen være 15 procent.

Interessen for generationsskifte stiger

Præcis hvor mange virksomheder, der er ved at foretage generationsskifte, er der ikke konkrete tal for, men partner i revisions- og rådgivningskoncernen PWC, Karina Hejlesen Jensen, fortæller, at interessen for generationsskifter er stigende i øjeblikket.

- Vi får i øjeblikket en del henvendelser fra familieejede virksomheder, der beder om rådgivning til, hvordan de får gennemført generationsskifte, og vi har indenfor de seneste tre-fire måneder haft flere generationsskifter end tidligere, siger Karina Hejlesen Jensen.

Ifølge hende er henvendelserne direkte forbundet med udsigterne til øget beskatning.

- Afgiften er en byrde, der skal finansieres, og virksomhederne ønsker ikke at belåne aktiver eller trække på reserver, der svækker muligheden for at ekspandere, lyder det.

Kirk Kapital er overdraget

Kirk Kapital, som er pengetanken for den ene gren af Lego-familien, Kirk Johansen-familien, er en af de virksomheder, der har fået foretaget et generationsskifte.

I 2007 blev Gunhild Kirk Johansen købt ud af Lego. Hun placerede derefter pengene i Kirk Kapital, som hun har ejet sammen med sine sønner, og i dette forår overlod hun så ejerskabet til de tre børn, Casper, Morten og Anders Kirk Johansen, skriver Finans.

Generationsskiftet havde ifølge Kim Gulstad, administrerende direktør i Kirk Kapital, været planlagt i flere år. Det gav dog ekstra god mening at gennemføre skiftet i år:

- Det passede med, at vi kunne gennemføre det i foråret, hvor vi kendte det skatteregime, der var gældende, siger han til Finans.

En brat stopper for generationsskift

Det var VLAK-regeringen, der sammen med Dansk Folkeparti stod bag de nuværende regler og den gradvise nedsættelse af bo-, gave og arveafgiften på generationsskifte af familieejede virksomheder, som trådte i kraft i 2017.

Planen var her, at afgiften skulle være faldet til fem procent i 2020, men i december 2018 præsenterede Socialdemokratiet et alternativ for vælgerne.

Med 18 tiltag, der skulle skabe et "mere retfærdigt samfund, hvor de bredeste skuldre bærer de tungeste byrder", ville partiet blandt andet sørge for at tilbagerulle lempelsen af bo-, gave og arveafgiften.

Hvis bo-, gave- og arveafgiften sættes op, er det Karina Hejlesen Jensens vurdering, at der bliver sat en brat stopper for generationsskifterne.

- Jeg tror, der vil ske en bemærkelsesværdig opbremsning. Før nedsættelsen havde vi ikke så mange, og antallet af generationsskifter er kun steget siden 2017, siger hun.

Bødskov lover ingenting. Endnu.

Regeringen har indtil videre forholdt sig tavst til spørgsmålet om, hvad der vil ske med afgifterne i fremtiden. Og skatteminister Morten Bødskov vil ifølge Finans ikke love de familieejede virksomheder, at der kommer en afklaring inden længe.

Til Finans siger Skatteministeren dog, at regeringen til efteråret vil kigge på, hvordan afgiften skal udformes.

- Jeg kan sagtens forstå virksomhedernes ønske om afklaring, men de må have en smule tålmodighed. I regeringen står vi fast på tilbagerulningen af bo- og gaveafgiften, men hvordan den konkrete udformning bliver, må vi tage senere på efteråret, når vi kommer med vores forslag til finansloven for 2020, hedder det i en skriftlig kommentar til Finans.

Facebook
Twitter