Udsigt til mulig konflikt får flere studerende til melde sig ind i fagforeninger

Udsigten til storkonflikt får mange studerende og elever til at melde sig ind i fagforeninger.

Stine Holm Christiansen har netop meldt sig ind i en fagforeningen Dansk Magisterforening. Samme tendens gør sig gældende blandt andre unge.

Fagforeninger oplever, at mange studerende melder sig ind i disse dage.

Det viser en stikprøve som DR Nyheder har lavet. Fagforeningerne forklarer stigningen varslerne om storkonflikt.

Hos Dansk Magisterforenings studenterorganisation har 205 studerende meldt sig ind i de første to uger af marts i år. Det er en foreløbig stigning på 27 procent i forhold til de 161 studerende, som meldte sig ind i hele måneden sidste år.

Lea Friedberg, der er forkvinde for de studerende hos Dansk Magisterforening forventer at tallet vil stige i takt med at en eventuel storkonflikten nærmer sig.

- Det er fantastisk motiverende, at vi oplever denne her stigning blandt de studerende, som ønsker at bakke op om deres fagbevægelse, kollegaer og undervisere, siger hun.

Én af dem, der lige har meldt sig ind, er 24-årige Stine Holm Christiansen. Hun står til at skrive speciale i sprogpsykologi.

- Da jeg opdagede hvilke konsekvenser, det kan få for mine undervisere på studiet meldte jeg mig ind. Hvis mine undervisere bliver lockoutet, er det jo uvist, hvad der skal ske med mit speciale. Dermed falder den jo også tilbage på mig selv, siger Stine Holm Christiansen, der studerer på Københavns Universitet.

Derudover giver det god mening for Stine Holm Christiansen at stå side om side med magistrene, da deres kamp for bedre rettigheder i sidste ende kan få betydning for det arbejdsmarked, hun selv uddanner sig til.

Samme tendens hos andre fagforeninger

Hos Pædagogstuderendes Landssammenslutning, PLS, melder de også om en stigning i både henvendelser fra studerende, der stiller spørgsmål om den mulige konflikt og de har stigende medlemstal blandt de unge.

Flere end 800 studerende har meldt sig ind i PLS i år sammenlignet med samme periode sidste år.

Hos FOA, som normalt har mange social- og sundhedsassistentelever som medlemmer, har man fået 1415 nye medlemmer i år. I samme periode sidste år var tallet 1266.

- Jeg er overbevist om, at dét, at der er udsigt til konflikt, har været medvirkende årsag til, at flere elever har meldt sig ind, siger Heidi Leen, der er fagkonsulent hos FOA.

Ifølge forbundet har eleverne mange spørgsmål om deres egne overenskomster, selvom de ikke er direkte omfattet af konflikten.

Unge ved ikke, hvad det vil sige at organisere sig

Den stigende interesse for fagbevægelsen har dog ikke altid fanget den nuværende ungdomsgeneration.

Sådan lyder det fra professor i samfundsvidenskab på Roskilde Universitet, Bent Greve.

- Det har været et almenkendt problem i mange år, at fagbevægelsen ikke har formået at få nok gennemslagskraft hos de unge.

Ifølge Bent Greve skyldes det, at mange unge ikke er helt klar over fagforeningernes betydning på arbejdsmarkedet, når der skal forhandles løn og vilkår.

- De husker kun andre storkonflikter anekdotisk. Da de aldrig før har haft en arbejdsmarkedskonflikt tæt ind på livet. Det er en øjenåbner for dem, at det kan få konsekvenser at stå udenfor fagbevægelsen.

Netop den pointe kan specialestuderende Stine Holm Christiansen nikke genkendende til.

- Jeg har aldrig tidligere været vidne til en storkonflikt, som den vi ser optrækket til nu, og det spiller helt sikkert en rolle i mine overvejelser om at være medlem i en fagforening.

Derfor tog hun beslutningen om også at melde sig ind i fagforeningen.

- Jeg ved ikke lige, hvorfor jeg ikke har fået meldt mig ind før, for jeg har i lang tid betalt til en a-kasse. Det hænger nok sammen med, at jeg helt aktuelt føler mig nødsaget til at sympatisere med min faggruppe, siger Stine Holm Christiansen.