Udskældt bank: Vi har forsøgt at forhindre skatteunddragelse og hvidvaskning af penge

HSBC siger efter lækage, at banken nu prioriterer gennemsigtighed højere end indtjening.

Den britiske bank HSBC meddeler, at de har taget initiativ til at forhindre, at dens schweizinske filial bliver brugt til skatteundragelse og hvidvaskning af penge. (Foto: ANITA MARIC © Scanpix)

Den britiske bank HSBC er kommet på forsiden af alverdens medier. Informationer om flere end 100.000 af bankens kunder i Schweiz er blevet lækket til over 50 medier, heriblandt Politiken.

En liste, der er blevet lækket fra bankens schweiziske filial, indeholder kundeoplysningerne på flere end 106.000 kunder verden over, inklusiv 326 danskere.

Schweiz' særlige love beskytter ellers bankkunder mod, at andre kan få noget at vide om kontiene, inklusive hvor overførsler kommer fra og strømmer hen.

Det er derfor populært at oprette konti i landet for at hemmeligholde indtægter og hvidvaske penge fra kriminelle aktiviteter.

Ifølge BBC har banken meddelt, at den har reduceret antallet af private bankkonti i Scweiz med 70 procent siden 2007, og at den nu sætter gennemsigtighed og samarbejde med myndigheder over indtjening.

- HSBC har iværksat en række initiativer, der skal forhindre, at banken bliver brugt til skatteundragelse og hvidvaskning af penge, skriver banken i en pressemeddelelse.

Chef vil ikke kommentere

Banken bliver nu efterforsket i blandt andet USA, Frankrig, Belgien og Argentina.

BBC's program Pandora har konfronteret Stephen Green, der var chef for HSBC i 2007, da oplysningerne blev lækket.

- Jeg vil principielt ikke kommentere på noget om HSBC, hverken fortid eller nutid, siger han til programmet.

Skat bliver undersøgt

Ifølge Politiken skulle der i perioden fra 2006 til 2007 have været 329 danskere, som tilsammen har haft 4,8 milliarder kroner stående i HSBC i Schweiz.

Allerede i 2009 fik franske myndigheder angiveligt fat i listen over de 106.000 mennesker med bankkonti i HSBC i Schweiz, og listen blev udleveret til en række lande i 2010.

Men herhjemme tog Skat ikke fat på sagen.

Der er iværksat en intern undersøgelse i Skat for at finde ud af, hvorfor man ikke reagerede i 2010.

Det vides ikke, hvor mange af de 106.000 mennesker - inklusiv de 329 danskere - der har brugt kontiene til skatteunddragelse, og hvor mange af dem der har brugt dem til lovlige formål.

Facebook
Twitter