Uffe omlægger boliglån fra 3 til 1 pct. i rente: 'Det var hurtige penge at få'

Som pensionist får man ikke sådan lige 800 kroner mere om måneden, siger husejer.

Uffe Nielsens konvertering af boliglån faldt på plads i dag. Han får nu 800 kroner ekstra om måneden netto.

Efter at have læst avisartikel på avisartikel om det fastforrrentede 30-årige etprocentlån, greb Uffe Nielsen i fredags knoglen og ringede til banken.

Nu skulle det være.

Lånet med en fast rente på tre procent skulle skiftes ud med det rekordlave etprocent-lån.

- Det gik lynhurtigt, og alt er faldet på plads i dag. Det føles dejligt. De var hurtige og nemme at snakke med i banken, siger Uffe Nielsen, der er pensioneret anlægsgartner og bor i hus i Herlev lidt uden for København.

Han føjer sig dermed til den store gruppe af danske boligejere, der den seneste tid har omlagt deres lån og skabt en decideret konverteringsbølge.

For Uffe Nielsen var beslutningen ikke så svær at træffe.

- Vi har fået en gevinst på 800 kroner netto om måneden, der svarer til 10.000 kroner om året. Dem kan vi godt bruge. Vi har børnebørn, der skal forkæles lidt, og vi kan også godt lide at rejse. Det var hurtige penge at få, siger han.

Salgstanker er afgørende

Selv om boligejerne kan konvertere til et fastforrrentet 30-årigt etprocent-lån - vel at mærke indtil onsdag - så er der mange overvejelser at gøre.

Der går nemlig typisk fire-fem år, før omkostningerne ved en konvertering af lån reelt er tjent ind igen.

Først herfra begynder det at give overskud på kontoen.

Ifølge Curt Liliegreen, der er direktør for Boligøkonomisk Videncenter, kan man groft sagt stille det sådan op, at hvis man regner med at sidde i sit hus i rigtig mange år og i dag har et lån med en rente på 2,5 procent, så er det fornuftigt at konvertere til etprocent-lånet.

Men hvis man regner med at sælge sin bolig i løbet af et par år, skal man lade være med at konvertere sit lån.

- Og hvis man sidder med et toprocent-lån i dag, så er det forholdsvis dyrt at gå ned i 1 procent. Det skal man kun gøre, så længe kursen på etprocent-lånet er meget høj og så tæt på 100 som muligt. Lige nu er den omkring 98 med afdrag, og det er en ganske fin kurs, siger Curt Liliegreen.

Hvad med kort rente?

Rigtig mange boligejere sidder i dag med variabelt forrrentede lån, nogle af dem med negative renter.

Nogle af dem kunne måske tænke, at det ville være bedre og mere sikkert med et fastforrentet 30-årigt etprocent-lån, men sådan hænger det ikke nødvendigvis sammen længere.

- Det er ikke nødvendigvis smart. Måske sparer de lidt på bidragssatsen, men de får ikke en væsentlig forøget sikkerhed. For der er konsensus om, at vi ikke står over for nogen ny rentestigning i løbet af de kommende år. Så den sikkerhed, du normalt får og betaler for med en fast rente, er ikke det samme værd i dag, som den var tidligere, siger Curt Liliegreen.

En af de store fordele ved den faste rente var tidligere, at man kunne lave en såkaldt opkonvertering og nedbringe sin restgæld, hvis renten steg.

Men den rentestigning, der skal til for, at det kan betale sig, ligger meget langt ude i fremtiden, vurderer direktøren for Boligøkonomisk Videncenter.

I Herlev blev omkostningerne aldrig en barriere for at konvertere boliglån.

- Der er lidt omkostninger, men der går en fire-fem år, så er det tjent ind. Og vi planlægger at blive boende, vi har jo lavet mange ting på huset og haven, siger Uffe Nielsen, der har boet her siden 1981.