Ukraine: 'Vi har fundet teknik fra Danfoss i russisk militærkøretøj'

- Selvfølgelig rejser det nogle spørgsmål, siger Ukraines ambassadør i Danmark.

Danfoss-materiel er angiveligt blevet fundet i et russisk militærkøretøj. (grafik: Morten Fogde Christensen).

Den ukrainske hær har i mere end en måned været i direkte kamp med russiske styrker.

slagmarken har Ukraine erobret tungt militært isenkram fra russerne i form af pansrede køretøjer, tanks og andet udstyr.

Og netop erobringen af russiske køretøjer kobler nu én af Danmarks største virksomheder sammen med, hvad der sker på slagmarken i Ukraine.

DR Nyheder er kommet i besiddelse af billeder, der viser, at komponenter fra den danske industri-gigant Danfoss kan være brugt i den russiske hærs invasion af deres nabo mod vest.

Det har ikke været muligt for DR at foretage en verificering af billedernes ægthed, men Ukraines ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk, fortæller til DR Nyheder, at billederne er ægte.

- De billeder, vi har i vores besiddelser, viser en komponent produceret af Danfoss i et militært køretøj, siger han.

Under motorhjelmen på det pansrede militære køretøj Tigr, som russerne har tabt flere af, hævder ukrainske teknikere nemlig at have fundet dele fra flere vestlige virksomheder herunder Danfoss.

På billederne, som DR Nyheder også er i besiddelse af, kan man se en komponent med tydeligt Danfoss-logo under det pansrede køretøjs motorhjelm.

Det er i dette køretøj, hvor komponenten angiveligt er fundet:

Det er i dette militærkøretøj, at man angiveligt har fundet et komponent fra Danfoss.

Der er tale om en magnet-ventil, der anvendes til aircondition- og kølesystemer, og som virksomheden har flere af i sit sortiment.

På den ukrainske ambassade i Danmark har opdagelserne i det russiske militærkøretøj fået øjenbrynene til at løfte sig.

- Selvfølgelig rejser det nogle spørgsmål. Kendte Danfoss til, hvad deres teknik blev brugt til? Og har de tegnet en kontrakt med Rusland om at levere det, hvor de har insisteret på, at det ikke har måtte monteres på militærkøretøjer?, siger Mykhailo Vydoinyk.

Se Ukraines ambassadør Mykhailo Vydoinyk kommentere sagen her:

Danfoss: Vi sælger ikke til Ruslands militær

Den otte ton tunge Tigr spiller en vigtig rolle i den russiske invasion af Ukraine.

Tigr er det russiske svar på det amerikanske pansrede køretøj Humvee og produceres i Rusland af virksomheden Voenno-Promyshlennaya Kompaniya, der betyder ”Militært-Industrielt Selskab."

I en krigssituation kan køretøjet, der kan køre i terræn, bruges til hurtigt at komme fra A til B, og man kan montere forskellige våbensystemer på køretøjet.

Danfoss bekræfter, at de har modtaget en henvendelse fra de ukrainske myndigheder om fundet af den danske del i den pansrede mandskabsvogn.

Hvordan Danfoss’ produkt er endt i et russisk militærkøretøj, har virksomheden ikke kendskab til.

- Vi sælger ikke komponenter til russiske militærkøretøjer. Vi sælger ikke produkter udviklet til militæret. Vi har heller ikke datterselskaber, der sælger komponenter til russiske militærkøretøjer, lyder det fra Danfoss i en skriftlig kommentar.

Danfoss har ikke ønsket at lade sig interviewe om virksomhedens forretninger i Rusland. Den begrunder det med hensynet til sine russiske ansattes situation.

Virksomheden har dog skrevet til den ukrainske vicesocialminister, Kostiantyn Koshelenko, der på LinkedIn for to uger siden lagde beskyldningerne frem mod blandt andet Danfoss.

- Normalt benyttes magnet-ventiler til køling og air condition, og der er ikke tale om et unikt produkt. Det bliver brugt mange steder og i mange løsninger af forskellige virksomheder og sælges af mange leverandører, herunder Danfoss, skriver Danfoss, der i svarbrevet også kraftigt fordømmer den russiske invasion.

Ud over Danfoss viser billederne også dele fra en række andre virksomheder - blandt andre tyske Bosch. I Tyskland har oplysningerne ifølge avisen Der Spiegel fået myndighederne til at åbne en undersøgelse af mulige sanktionsbrud.

Det er et militært køretøj af denne type - nemlig Tigr - som Ukraine angiveligt har fundet et komponent fra Danfoss i. (Foto: © Andrzej Lange, Ritzau Scanpix)

Milliardomsætning i Rusland

Danfoss sælger sine produkter i hele verden. I Rusland har virksomheden flere fabrikker og en omsætning på over to milliarder kroner om året. Og sagen om magnetventilen i Tigr-køretøjet er faktisk ikke første gang, at Danfoss kobles til den russiske militærindustri.

I 2015 - et år efter, at Rusland annekterede Krim-halvøen - var Danfoss deltager på den første udgave af en stort anlagt militær-messe nær Moskva med det russiske forsvarsministerium som arrangør.

Her fik en lang række russiske og internationale virksomheder mulighed for at præsentere deres produkter til interesserede købere.

Danfoss bekræfter, at virksomheden deltog på messen med sælgere, men formålet var ikke at sælge produkter direkte til krigsmateriel.

I et skriftligt svar forklarer Danfoss nemlig, at det russiske militær også har mange civile infrastrukturprojekter og bygger alt fra boliger til veteraner, børnehaver, kursteder og sygehuse.

- Det er ikke overraskende, at Danfoss bliver inviteret med, da Danfoss var den største leverandør af varmeløsninger i Rusland. Danfoss endte med at vinde en leverance på varme til en stor kirke, skriver Danfoss til DR Nyheder.

Messen blev åbnet ved en storstilet ceremoni af præsident Vladimir Putin og en række højtstående generaler og blev af det russiske forsvarsministerium beskrevet som 'den største og mest moderne fremvisning af russisk militær udrustning, nye våbentyper og unikke militære teknologier.'

Siden 2015 er messen blevet en fast årlig begivenhed med fremvisning af tungt militært materiel som tanks, kampfly og våbensystemer i spektakulære øvelser i åbent terræn for titusinder af fremmødte tilskuere.