Strandhotel Marienlyst er klar til at ansætte 16 ukrainere - nye regler gør det muligt allerede på fredag

Fra på fredag kan ukrainske flygtninge starte i job, så snart de har søgt om opholdstilladelse og afgivet fingeraftryk.

Kommerciel manager på Strandhotel Marienlyst Emilie Hjort har allerede kontakt til 14 ukrainske kvinder, som hun håber på at kunne ansætte i næste uge. (Foto: Rie Lund © DR Nyheder)

Over 17.663 ansøgninger om opholdstilladelse fra ukrainske flygtninge venter i øjeblikket på at blive sagsbehandlet i Udlændingestyrelsen.

Bag nogle af ansøgningerne sidder ukrainere, der allerede har fundet et job i Danmark, og som bare venter på at få deres opholds- og arbejdstilladelse i hus.

Den flaskehals vil regeringen nu forsøge at gøre kortere.

Fra på fredag må ukrainske flygtninge, der søger om ophold efter den nye særlov, nemlig starte i job, så snart de har ansøgt om opholdstilladels og har fået oprettet en såkaldt biometri, der består af fingeraftryk og personfotografi.

- Der er kommet så mange mennesker på så kort tid, at sagsbunkerne er blevet så høje, at jeg ikke synes, det giver mening at bede folk vente på, at det bliver deres tur, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

- Det er samtidig en tillidserklæring til det danske arbejdsmarked - jeg håber ikke, at vi om nogle uger skal slå op i aviserne og læse om, at folk bliver misbrugt, og at lovgivningen ikke bliver overholdt, tilføjer han.

Ministeren anslår, at "tusindvis af mennesker" vil kunne begynde i job fra på fredag.

Strandhotel Marienlyst er klar til at ansætte

Et af de steder, hvor den nye ordning får betydning, er på Strandhotel Marienlyst i Helsingør.

Hotellet har over 300 værelser og er ifølge kommerciel manager Emilie Hjort konstant på jagt efter nye medarbejdere.

Af samme grund havde hotellet tidligere i april inviteret 14 ukrainske kvinder forbi for at høre om jobmulighederne.

- De var allesammen positive stemt og havde nogle rigtig gode kompetencer, som vi sagtens kan bruge både i forhold til housekeeping, som tjenere eller i baren. Vi har plads til dem alle 14 - og også gerne to mere, siger Emilie Hjort.

Kvinderne er flygtet fra Ukraine og bor i øjeblikket på plejehjemmet Bøgehøjgård i Hornbæk.

Der er altså et umiddelbart jobmatch, men ansættelseskontrakterne er endnu ikke underskrevet, da de ukrainske kvinder ikke har fået svar på deres ansøgning om opholdstilladelse og efter de gamle regler derfor ikke har måttet starte i arbejde.

Men den hindring fejer den nye ordning af banen.

- Vi har kontrakterne til at ligge klar, så nu vil vi bare gerne ansætte så hurtigt som muligt, Emilie Hjort.

Hun tilføjer, at der er tale om permanente ansættelser efter overenskomst, og at Strandhotel Marienlyst i forvejen er en arbejdsplads, der rummer 16 nationaliteter, hvor det ikke er alle, der taler dansk.

Ændring kommer efter pres fra erhvervsorganisationer

Både politikere og erhvervsorganisationer har den seneste måned efterspurgt en fast track-ordning, så ukrainere, der allerede har et job på hånden, kunne komme forrest i køen til at få sagsbehandlet deres ansøgning om opholds- og arbejdstilladelse i Danmark. Flere organisationer, der repræsenterer arbejdsgiverne, har også tidligere kritiseret den langsomme sagsbehandling.

Derfor tager administrerende direktør Brian Mikkelsen fra Dansk Erhverv da også godt imod regeringens nye initiativ.

- Det er simpelthen win-win. Virksomhederne vinder, jobsøgende ukrainere vinder og det danske samfund vinder, siger han.

Udlændingestyrelsen havde i går modtaget 23.086 ansøgninger om ophold efter den nye særlov. Heraf er 5.423 færdigbehandlet.

Til sammenligning havde den svenske styrelse Migrationsverket i samme periode modtaget 31.949 ansøgninger og færdigbehandlet 24.779.

Udlændinge- og Integrationsminister Matthias Tesfaye oplyser, at sagsbehandlingstiden på sager under særloven i øjeblikket er på op til halvanden måned.

Artiklen er opdateret med en faktaboks om lønkonto og skattekort.