Ulovligt telefonsalg: Selskab idømt bøde for at ringe til beskyttede numre

Selskaber ignorerer liste, der skal beskytte forbrugere mod telefonsalg, advarer ombudsmand.

Presset fra telefonsælgere, der ignorerer den såkaldte 'Robinsonliste', er stigende, vurderer forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

En bøde på 50.000 kroner.

Det er, hvad et nordjysk forsikringsselskab nu må hoste op med.

Retten i Hjørring er nemlig kommet frem til, at Forsikringsselskabet Vendsyssel ulovligt har kontaktet syv personer, som ellers har beskyttet sig mod at blive ringet op med tilbud om alt fra forsikringer til teleabonnementer.

Alle syv personer står på den såkaldte 'Robinsonliste', som beskytter forbrugere mod at blive kimet ned af telefonsælgere.

- Når en forbruger tilmelder sig Robinsonlisten, ønsker han eller hun at blive fri for enhver form for telefonsalg. Det skal virksomhederne respektere, siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen i en pressemeddelelse.

'Virksomheder ignorerer listen'

I sagen fra Retten i Hjørring har de syv personer på listen alle bedt om, at de ikke bliver ringet op af firmaer og telefonsælgere.

Ingen af de syv havde givet Forsikringsselskabet Vendsyssel lov til at ringe, og det er altså grunden til, at virksomheden nu modtager en bøde i sagen.

Hvad er Robinsonlisten?

  • Robinsonlisten er et register, hvor man kan frabede sig uanmodede henvendelser med markedsføring.

  • Man kan tilmelde sig Robinsonlisten på borger.dk, som administreres af CPR-kontoret og opdateres hvert kvartal.

  • Virksomheder skal tjekke Robinsonlisten, før de udsender reklamer med navn og adresse eller ringer forbrugere op.

  • Kilde: Forbrugerombudsmanden

I stedet skulle selskabet have tjekket listen, så de syv personer var blevet skånet for opkaldene.

Men presset fra telefonsælgere, der ikke ser efter på Robinsonlisten, inden de griber knoglen, er stigende, vurderer forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

- Vi modtager mange klager over telefonsalg fra forbrugere, som er tilmeldt Robinsonlisten, men som alligevel bliver kontaktet, fordi virksomhederne ignorerer listen, siger hun.

I 2012 kom der ifølge Christina Toftegaard Nielsen kun omkring 20 klager om den slags sager til Forbrugerombudsmandens kontor.

I 2017 toppede klagebunken med 537 klager, og sidste år var der i alt 440 klager.

- Derfor er det et vigtigt signal, at retten har fastslået, at virksomhederne risikerer store bøder ved at ignorere Robinsonlisten, siger Christina Toftegaard Nielsen.

Det siger markedsføringsloven

  • Efter markedsføringslovens § 10, stk. 4 må ingen erhvervsdrivende ringe til en bestemt fysisk person, fx en forbruger, der er tilmeldt Robinsonlisten, eller som har frabedt sig opkald fra virksomheden.

  • Reglen gælder også for opkald til indehavere af enkeltmandsvirksomheder.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter