Undgå fælder ved forældrekøb

(Foto: © Steffen Estrup)

Går du og overvejer om du skal bruge dine penge på et forældrekøb - så er her et par gode råd til hvordan du undgår de værste fælder inden du køber.

Aftal leje periode

Aftal hvor lang tid datteren eller sønnen skal bo i lejligheden.

Der er nemlig store omkostninger ved at købe og sælge fast ejendom.

Derfor er det dyrt, hvis sønnen eller datteren allerede efter et halvt år vælger at tage til Australien eller vælger at flytte sammen med kæresten i en anden lejlighed.

Lav en kontrakt

Husk at du ikke længere kun er forældrer - du er også blevet udlejer.

Få lavet en lejekontrakt - og få nedfældet alle andre aftaler på papir - så sikrer du dig mod, at bliver uvenner over lejligheden.

Historien viser, at der ofte opstår konflikter mellem en udlejer og en lejer. Så lav klare aftaler om, hvad der skal ske hvis lejen ikke bliver betalt til tiden - aftal hvordan I håndterer reparationer og vedligeholdelse af lejligheden.

En skriftlig lejeaftale kan også forhindre, at børnene fremlejer lejligheden til nogen du ikke kender. Hvis sønnen eller datteren bliver uvenner med deres kæreste, så kan du også på forhånd sikre, at du ikke pludselig bliver udlejer til eks-kæresten.

Søg rådgivning

Husk at du skal til at drive en udlejningsvirksomhed.

Du kan vælge mellem tre beskatningsformer.

Hvis ikke man er meget meget inde i det selv så vil det være en rigtig god ide at alliere sig med en rådgiver - en revisor eller advokat.

Ikke en investering

Man skal ikke regne med at tjene penge på forældrekøbet.

Lejlighedspriserne kan gå både op og ned. Og det er ikke til og vide, hvordan priserne kommer til at udvikle sig i fremtiden.

Man skal ikke købe en lejlighed for at tjene penge på det. Man skal gøre det for at hjælpe sit barn på en forholdsvist billig måde.

Hvis muligt - så sælg lejligheden til barnet

Når lejligheden skal sælges igen - så sælg den til datteren eller sønnen.

Når man laver handler internt i familien kan man rent skattemæssigt gøre det lidt under den offentlige vurdering. Den skat man som forældrer og ejer af ejendommen skal betale af gevinsten, den bliver mindre.

Hvis lejligheden er steget i pris - så forærer du børnene noget af værdistigningen.

Rådene her er givet af: Jan Schøtt-Petersen, formand, Danske BOLIGadvokater og Las Olsen, privatøkonom, Danske Bank.