Unge jetsettere i pantebrevskarrusel

Bagmandspolitiet og Skat er på sporet af op imod 100 unge mænd, der via pantebreve systematisk har snydt banker og statskassen for op imod 2-3 milliarder kroner.

Mange af deltagerne i pantebrevskarrusellen har hang til luksus. (© DR)

Et stort svindelkompleks i ejendomsbranchen er ved at blive afdækket.

Bagmandspolitiet og Skat har fået færten af en gruppe på op imod 100 unge mænd med hang til sportsvogne og dyre vinkældre, der systematisk har snydt banker og statskassen for op imod 2-3 milliarder kroner.

Pumpede priser

Snyderiet går under navnet pantebrevskarrusellen, hvor tusindvis af ejendomme er handlet op i svimlende summer i et lukket kredsløb.

Mens boligmarkedet bragede op, overbelånte en gruppe ejendomsspekulanter tusindevis af danske ejendomme og pumpede prisen - og deres egen fortjeneste - op ved at købe og sælge ejendommene til hinanden til opskruede priser.

Taberne i karusellen er pantebrevsejere, banker og Skat.

De nye selskabstømmere

Og der er tale om svindel i et betydeligt omfang.

- Jeg tror, det bliver dette årtis modsvar til selskabstømmersagerne i 1990'erne, siger professor i skatteret Ole Bjørn.

Afsløringen af selskabskarrusellerne begyndte i Jyllands-Posten, hvor journalisterne efterhånden har fået et ganske indgående kendskab til aktørerne:

- De fleste er unge mænd, som har det til fælles, at de kører i store biler og har et betydeligt privatforbrug, fortæller Niels Sandøe, journalist på Jyllands-Posten.

To sigtede

Bagmands- politiet har indtil videre sigtet to af deltagerne i pantebrevskarrusellen. Den ene for bedrageri til 120 millioner kroner. Den anden er sigtet for grov skattekriminalitet til 50 millioner kroner.

Efterforskningen er dog langt fra slut.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk