Unge skyldnere hænger fast i gældsregister

Halvdelen af de unge mellem 18 og 30 år, der er registreret i RKI, er stadig i den sorte bog efter fem år.

Det især gæld til teleselskaber, der sender de unge i RKI. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Halvdelen af de unge, der for fem år siden var registreret i det såkaldte RKI-register, er fortsat stemplet som dårlige betalere.

Det viser en analyse fra bankernes brancheorganisation, Finans Danmark. I alt står 48.000 unge mellem 18 og 30 år i RKI's gældsregister.

- Det tal er faldet en smule i forhold til tidligere år. Men samtidig kan vi desværre se, at når de unge først kommer ind i RKI, så er de der i lang tid, siger Solveig Råbjerg Tingey, seniorøkonom i Finans Danmark.

De unge er overrepræsenteret i RKI's gældsregister i forhold til resten af befolkningen, viser analysen. Og i alt skylder de unge 1,3 milliarder kroner væk.

Ubetalt mobiltelefon kan koste boligdrømmen

Den største årsag til de unges notering i RKI, der står for Ribers Kredit Information, er ubetalt gæld på grund af nye mobiltelefoner og ubetalte telefonregninger.

- En tredjedel af de unge, der havner i registreret, står der på grund af en anmærkning fra en televirksomhed. De har for eksempel købt et abonnement eller en telefon på afbetaling og får ikke betalt deres lån tilbage, siger Solveig Råbjerg Tingey.

Er man først registreret i RKI, kan det blive svært at oprette et almindeligt mobiltelefonabonnement, lease en bil, få kreditkort eller optage nye lån.

Virksomhederne slår nemlig nye mulige kunder op i registret for at vurdere, om det kan betale sig at indgå en aftale.

- Det betyder, at der er rigtig mange unge, der kan få problemer med at optage lån, når de engang står og skal købe den bolig, de har udsigt til. Eller en bil, når de er færdige med studiet, siger Solveig Råbjerg Tingey.

Gældsrådgiver: Unge forgælder sig i blinde

Hos Den Sociale Retshjælp får gældsramte borgere gratis hjælp til at få privatøkonomien på ret køl igen.

Kontorerne ligger i København og Aarhus, men gældsrådgivningen tilbydes til borgere i hele landet. Forrige år fik 669 hjælp til at få økonomien til at hænge sammen.

Som leder af afdelingen i Aarhus møder Thomas Christiansen mange unge, der ikke kan gennemskue, hvad de i sidste ende kommer til at betale for de varer og ydelser, de køber.

- Der er flere årsager til, at unge kan være gældsatte. Men en del af det handler i høj grad om, at de unge mangler viden om konsekvenserne. En manglende viden om kviklån og forbrugslån og hvad omkostningerne i virkeligheden er ved at optage lån, siger han.

Kviklån får gældslavinen til at rulle

Thomas Christiansen fortæller, at mange bliver lokket af en "massiv" annoncering af kviklån og afbetalingsordninger, som er meget lette at optage.

Derfor vælger de unge, som han møder, at betale alt fra husleje til varmeregning, forbrugsvarer købt på kredit, og spillegæld med de hurtige lån.

Og her kan hammeren falde forholdsvis hurtigt, hvis man ikke formår at betale tilbage på de aftalte tidspunkter. Et mindre lån på 5.000 kroner kan inden for kort tid vokse til det dobbelte.

- Der bliver indgået enormt mange kreditaftaler med meget høje rentesatser, hvis man misligholder sine lån. Derefter kan man hurtigt blive sendt til et inkassoselskab, hvor man bliver pålagt yderligere omkostninger. Og så kan man blive kaldt i fogedretten, hvor man også vil blive pålagt omkostninger, siger Thomas Christiansen.

Bankerne underviser skoleelever i økonomi

I denne uge afvikler Finans Danmark sammen med Matematiklærerforeningen for femte år i træk 'Pengeuge' på flere hundrede skoler landet over.

I alt er 710 bankdirektører og rådgivere fra landets banker involveret i undervisningen af unge fra 7. til 9. klasse.

De unge skal lære at forholde sig til deres egen økonomi, til indtægter, udgifter og budgetplanlægning, fortæller formand for Finans Danmark, Michael Rasmussen, der også er koncernchef i realkreditinstituttet Nykredit.

Han var mandag morgen taget til i 'Pengeuge' på Nymarkskolen i Slagelse.

- Vi vil opnå, at de unge bliver mere bevidste omkring penge. Hvad indtægter er, hvad renter er, hvad gæld er. Det handler om at give de unge en god start på livet, siger han.