Unge stormer ind på aktiemarkedet – internettet gør det nemt, og corona har givet dem penge på lommen

I 2020 har mange kastet sig over aktierne - og især investeringsapps har fået flere kunder under 30 år.

Ingen propfyldt rejserygsæk og togture rundt i Europa. Ingen stempler i passet. Ingen festivaller eller byture med vennerne.

Lasse Elbo Thorups sabbatår blev helt anderledes end forventet, og det har efterladt ham hjemme i sofaen med to ting: Penge og tid.

- Jeg skulle få tiden til at gå med et eller andet, og så havde jeg en kammerat, der introducerede mig til at handle med aktier. Jeg ser lidt det at investere som min hobby, når jeg ikke kan tage til alle mulige andre arrangementer, siger han.

Se Lasse Elbo Thorup fortælle, hvordan det føles, når aktiekurserne går op og ned.

Og Lasse Elbo Thorup er langt fra den eneste, som er begyndt at interessere sig for aktiehandel i coronaåret 2020.

Det er især digitale handelsplatforme, der har gjort det virkelig nemt at handle. Vi har spurgt nogle af de største på markedet, og flere af dem oplever lige nu, at det i høj grad er unge, der scroller gennem aktierne.

Hos Nordnet var næsten halvdelen af platformens nye kunder i 2020 under 30 år. Hos Saxo gjaldt det 41,5 procent, mens der hos Lunar kom 69 procent flere kunder til under 30 år.

Ingen rejser, flere aktier

Og unge hopper især på, fordi platformene har gjort det nemt at handle direkte fra sin smartphone, vurderer Anne Buchardt, der er landechef for Nordnet i Danmark.

Det handler dog også om andre ting. Lige nu er renten negativ. Det betyder, at dine penge bliver mindre værd af at stå på en almindelig bankkonto. Og så peger Anne Buchardt også på, at vi generelt har flere penge mellem hænderne, fordi mange står i samme situation som Lasse Elbo Thorup.

- Vi rejser ikke, og vi går ikke i biografen. Samtidig er der kommet rigtig mange indefrosne feriepenge ud, som bare ligger. Og oveni det har vi mere tid, end vi plejer. Det, tror jeg, er de allervigtigste faktorer, der skubber på udviklingen, siger hun.

Det er dog ikke kun de unge, der handlede mere med aktier i 2020. Kigger vi på antallet af handler med aktier, som er registreret på VP Securities platform – det vil sige primært danske aktier – steg antallet af handler med 84 procent fra 2019 til 2020.

I 2020 handlede de 20-30-årige 178 procent flere aktier end året før. Selvom den stigning er stor, er det stadig deres forældre og bedsteforældre, der laver suverænt flest aktiehandler. Det vil sige, at det er folk over 30 år, der handler for flest penge, men de unge handler altså markant mere, end de plejer.

I løbet af de seneste fire måneder har Lasse Elbo Thorup investeret 45.000 kroner i aktier. Den sum har han fået til at vokse til 55.000 kroner.

- Jeg var ikke begyndt at investere nu, hvis ikke det var for corona. Det er sjovt at følge med i, hvor meget det stiger dag for dag. Det er fedt, når der kommer grønne tal, siger han.

Når Lasse Elbo Thorup ikke arbejder som pædagogmedhjælper, bruger han gerne et par timer om dagen på at læse nyheder og sætte sig ind i, hvad der er op og ned for de virksomheder, som han overvejer at købe sig ind i.

- Det er en anden måde at tjene penge på, end at gå på arbejde. Jeg forventer ikke, at jeg kan leve af det, men jeg tror på, at jeg kan få et større afkast ved at investere pengene i aktier, end ved bare at sætte dem på en konto, siger han.

Pengene kan forsvinde

Og det er godt, at Lasse Elbo Thorup og andre unge nu har stigende mod på at købe aktier. Det siger Steffen Andersen, der er professor på Copenhagen Business School og især ved noget om private investeringer.

- Det er en god introduktion til et marked, som de helt sikkert kommer til at tage stilling til senere i livet på en større skala. Det er godt, at man begynder sikkert med lidt færre penge, når man er ung og lærer at tage nogle af de indtryk ind, som man får - både når man vinder, men også hvis pengene svinder, siger han.

Se Lasse Elbo Thorup fortælle, hvordan han nemt kan komme til at bruge meget tid på at følge med på aktiemarkederne.

Selvom det indtil videre er gået godt med Lasse Elbo Thorups investeringer, ved han godt, at det også hurtigt kan gå den anden vej.

- Jeg har kun investeret de penge, som min økonomi kan tåle, at jeg mister. Chancen for at de går helt i nul er rimelig lav, og indtil videre har det givet et ret stort afkast, siger han.

Lars Skovgaard Andersen er investeringsstrateg i Danske Bank. Han er enig i, at det er fedt at få unge med på aktiebølgen. Men kun hvis folk sætter sig ind i, hvad det vil sige at begå sig på markedet.

- Man skal kende forudsætningerne for, hvordan man skal investere. Især hvis man sætter alle sine penge i én aktie, er der risiko for at miste mange penge, siger han.

Mange af dem, der er begyndt at investere i 2020, har samtidig næsten kun set grønne tal i deres apps. Aktiemarkedet er nemlig generelt steget.

Men sådan bliver det ikke ved med at være, for verdensøkonomien går op og ned. Og det skal man også gøre sig klart, understreger Lars Skovgaard Andersen.

Alligevel er Lasse Elbo Thorup klar til at smide endnu flere af sine sparepenge efter aktier.

- Når jeg kun har 50.000 kroner at investere for, er det den eneste vej til et godt afkast. Jeg kan ikke gå ud og købe en bolig og få afkast den vej, siger han.