Uro om overenskomstaftale: Lokalformand vil have større lønstigninger og anbefaler nej

3F Aalborgs industrigruppe anbefaler medlemmer at stemme nej til overenskomst.

En stigning i mindstelønnen på 7,5 kroner over tre år er ikke nok til 3F Aalborgs industrigruppe. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Sådan lyder det fra en af landets største grupper af industriarbejdere, der nu anbefaler dens medlemmer at stemme nej til overenskomsten.

- Habitterne på direktionsgangene har delt voldsomme lønstigninger ud til sig selv, fordi de synes, det går så godt. Vi har også fortjent en del af overskuddet, som vi har været med til at skabe. Det kommer ikke til udtryk i det her forlig, siger Benny Vinther Jensen, gruppeformand for 3F Aalborgs industrigruppe.

I overenskomsten, som gælder for 230.000 danske ansatte i industrien, stiger mindstelønnen med 7,5 kroner over tre år. Og selvom de endelige lønninger for medarbejderne skal forhandles på plads ude på de enkelte arbejdspladser, er stigningerne i mindstelønnen langt fra nok, mener Benny Vinther Jensen.

- Vi har forlangt en mindstelønsstigning, som er mærkbar. Den mindstelønsstigning, der er kommet, er fuldstændig på det niveau, som den plejer at være. Så det er ikke nogen væsentlig mindstelønsstigning, siger han.

Handler om andet end løn

Overenskomsten handler dog om mere end løn. Blandt andet er parterne blevet enige om, at man nu kan få løn under sygdom i op til 14 uger mod tidligere 9 uger. Derudover øremærkes der otte ugers barsel til faderen. Og de elementer er man godt tilfredse med i 3F Aalborgs industrigruppe.

- Der er fornuftige forbedringer i overenskomsten. Men ved de senere års overenskomstforhandlinger har vores medlemmer ikke fået lønstigninger, der stemmer overens med stigningen i indtjeningen på arbejdspladserne, siger Benny Vinther Jensen.

Han er også utilfreds med, at tillidsrepræsentanterne ikke er blevet styrket i overenskomsten.

Indtil nu har der ellers kun været rosende ord fra fagbevægelsen om den overenskomsten, som blev indgået med Dansk Industri i søndags.

- Vi har simpelthen landet en aftale med mere til alle, uanset hvor man er i sit arbejdsliv. Det er jeg stolt af, sagde Mads Andersen, der er formand for 3F Industri og næstformand i CO-industri, søndag.

3F Aalborgs industrigruppe får dog opbakning fra netværket Arbejdere I Bevægelse, der på Facebook blandt andet skriver:

- Hvorfor har industrien denne nærmest euforiske tilgang til deres forlig? Hvorfor er det så vigtigt, at de skal oversælges og kommunikativt pumpes op til et niveau, hvor de ikke hører hjemme?

Netværket er ikke en del af det etablerede fagforeningssystem, men opererer på egen hånd uden om de traditionelle kanaler. Det er blandt andet kendt for at sætte gang i faglige aktioner og kampagner.

600.000 skal have ny aftale

Overenskomsten mellem CO-industri og Dansk Industri er vigtig, fordi det er det første centrale forlig af en hel række overenskomster, der skal forhandles i løbet af foråret. Aftalen på industriensområdet har tradition for at være toneangivende for de overenskomster, der skal forhandles på plads for i alt 600.000 privatansatte.

Først når der er indgået aftaler for alle de privatansatte, skal aftalerne til én samlet afstemning.

Og her er opfordringen til medlemmer i 3F Aalborgs industrigruppe klar.

- Vi anbefaler et nej til overenskomsten. Jeg håber vores medlemmer stemmer, som vi anbefaler, siger Benny Vinther Jensen.

Ender den samlede afstemning med et nej, kan det betyde en storkonflikt på det private arbejdsmarked.