USA-ambassadør i Danmark angriber Huawei-direktør: 'Han arbejder for de kinesiske kommunister'

Carla Sands beskylder Huaweis nordiske direktør for at være i lommen på Kina.

I slutningen af november advarede den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, i den færøske avis Sosialurin om, at Huawei kan spionere eller lukke ned for Færøernes 5G-net, hvis det kinesiske kommunistparti beder om det. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

Den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, langer nu hårdt ud efter den kinesiske teknologigigant Huawei og selskabets nordiske direktør, Kenneth Fredriksen.

- Fortalere for Huawei bliver betalt for at promovere Huawei. Jeg og min ambassade arbejder hver dag for at fremme vores allierede, Danmarks, sikkerhed. Og jeg er ikke betalt af et teleselskab, siger ambassadøren til DR Nyheder.

Sker efter 5G-ballade på Færøerne

Reaktionen fra USA's ambassadør kommer, efter Kenneth Fredriksen i et interview med DR Nyheder mandag afviste beskyldninger om, at Huawei efter ordrer fra Kina kan spionere eller sabotere 5G-netværk i Europa.

Se interviewet med Huaweis nordiske direktør her:

I slutningen af november advarede Carla Sands i den færøske avis Sosialurin om, at Huawei kan spionere eller lukke ned for Færøernes 5G-net, hvis det kinesiske kommunistparti beder om det.

Dengang vakte det både opsigt på Færøerne og i Danmark, at den amerikanske ambassadør gik ind i debatten om udviklingen af det nye netværk.

Men Carla Sands holder fast i sin kritik.

- Kina fængsler ikke bare egne borgere, de eksporterer også deres totalitære adfærd til andre lande. En af årsagerne til, at Huawei er et succesfuldt teleselskab i dag, er, at de har stjålet amerikanske immaterielle rettigheder, siger hun til DR Nyheder.

'Han arbejder for de kinesiske kommunister'

Har du beviser for, at Huawei spionerer eller har mulighed for at slukke for deres netværk?

- Det er et godt spørgsmål. 5G er fundamentalt set anderledes end 4G. 5G er maskiner, som taler med hinanden og kommunikerer. Så med 5G vil det handle om infrastruktur som internettet eller elforsyning i et land eller en region. Når først et kinesisk teleselskab har kontrollen med 5G-infrastrukturen, så kan det blive kontrolleret af Huawei, siger hun.

Har du efterretninger eller andre beviser for, at de er i stand til at gøre de her ting? Huaweis nordiske direktør, Kenneth Fredriksen, siger, at det er udokumenterede påstande og spekulationer.

- Selvfølgelig (siger han det, red.), for det er han betalt til, og jeg forstår det, som at han arbejder for de kinesiske kommunister. Det er dem, han arbejder for, og de er i gang med at eksportere deres overvågning, korruption og bestikkelse rundt om i verden, siger hun.

Hør interviewet med Carla Sands her:

0:00

Huawei: Vi har tilbudt amerikanerne dialog

DR Nyheder har igen talt med Huaweis nordiske direktør, Kenneth Frederiksen, og forholdt ham Carla Sands udtalelser.

- Carla Sands og den amerikanske regering har de seneste måneder leveret en række beskyldninger og angreb mod Huawei og vores forretning. Det eneste, de ikke har leveret, er beviser. Vi har gentagne gange tilbudt at indgå i dialog med amerikanerne og gennemgå alle sikkerhedsprogrammer, de måtte ønske, men vi har ingen respons fået, siger Kenneth Frederiksen.

- I forhold til ambassadørens konkrete anklager imod mig og min person, har jeg ingen kommentarer. Den debat foregår på et niveau, som ingen har gavn af, slutter han.