USA hjælper filippinsk militær i by besat af islamister

I flere uger har den filippinske by Marawi været besat af lokale terrorgrupper. USA har sendt specialstyrker.

Filippinske soldater ved en kontrolpost ved Marawi, som militante islamister har taget kontrollen over. (Foto: Romeo Ranoco © Scanpix)

Amerikanske specialstyrker er sat ind for at hjælpe det filippinske militær med at vriste den besatte by Marawi fra de islamistiske terrorgrupper Abu-Sayyaf og Maute.

Det oplyser en talsperson fra den amerikanske ambassade i Manila, der af sikkerhedsmæssige årsager ikke vil gå i detaljer med den amerikanske indsats.

En talsperson for det filippinske militær oplyser imidlertid, at de amerikanske soldater ikke er direkte involveret i kampene.

- De kæmper ikke. De yder blot teknisk støtte, siger talsmanden, oberstløjtnant Jo-Ar Herrera.

Civile fanget i kampene

De militante islamister, som er erklærede tilhængere af Islamisk Stat, har siden slutningen af maj besat byen, der ligger på den store, sydlige ø Mindanao.

Belejringen begyndte, efter regeringsstyrker ransagede det formodede tilholdssted for en af verdens mest eftersøgte terrorister, Isnilon Hapilon, som er på FBI's liste over de mest eftersøgte og leder af Abu-Sayyaf-terrorgruppen.

Isnilon Hapilon undslap, og efter den fejlslagne ransagning belejrede Abu-Sayyaf og Maute byen.

Det filippinske militær har siden forsøgt at tvinge islamisterne ud af Marawi med både soldater på jorden og luftangreb.

Oprørerne gemmer sig i boligkvarterer, og der har tidligere været meldinger om, at et par tusinde civile er fanget i kampene.

Kampene har fået den filippinske præsident, Rodrigo Duterte, til at erklære undtagelsestilstand i den sydlige del af landet.

Undtagelsestilstanden gælder for hele Mindanao-regionen, der udgør omkring en tredjedel af Filippinerne og er hjemsted for 20 millioner mennesker.

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter