USA sigter tidligere Goldman Sachs-topfolk i malaysisk korruptionssag

Milliarder til udvikling i Malaysia blev angiveligt brugt på bestikkelse og privat luksus.

Skandalesagen, der kaldes for den største korruptionssag i Malaysias historie, har ført til demonstrationer i det sydøstasiatiske land. (Foto: MOHD RASFAN © Scanpix)

To tidligere bankfolk fra investeringsbanken Goldman Sachs er sammen med en malaysisk finansmand sigtet for medvirken til bestikkelse og hvidvask i en sag om milliardtyveri fra en statsejet fond i Malaysia.

USA’s statsanklager har rejst sigtelse mod de tre for at have spillet nøgleroller i en sag om korruption og underslæb for op mod 4,5 milliarder dollars, svarende til 30 milliarder kroner.

Det skriver nyhedsbureauerne Reuters, Bloomberg og en lang række af internationale medier.

Sagen handler om udviklingsfonden 1Malaysia Development Berhad, 1MDB, der er ejet af Malaysias finansministerium.

Fonden blev oprettet af den tidligere og nu korruptionsanklagede premierminister Najib Razak i 2009 med det formål at investere i energi, ejendomme, turisme og landbrug.

4,5 milliarder dollars forsvandt

Opgaven med at rejse kapital blev givet til Goldman Sachs, der stod for at udstede obligationer for 6,5 milliarder dollars, svarende til 42,5 milliarder kroner, til fonden.

Men en stor del af de penge nåede angiveligt aldrig at blive investeret og komme landets udvikling til gode.

Ifølge USA’s justitsministerium blev midler for omkring 30 milliarder kroner fjernet fra fonden af malaysiske topembedsfolk og deres medsammensvorne fra 2009 til 2014.

I Malaysia er den tidligere premierminister Najib Razak tiltalt for korruption, bestikkelse og hvidvask i sagen.

Efterforskningen har eksempelvis afsløret, at beløb for 10,7 millioner dollars, svarende til 70 millioner kroner, er blevet overført fra 1MDB til hans personlige bankkonto.

Razak, som de amerikanske myndigheder også har i søgelyset, benægter imidlertid alle anklager.

Bagmand efterlyst via Interpol

Ifølge de amerikanske myndigheder har to amerikanske statsborgere og en malaysisk bankmand medvirket til ulovlighederne.

Den ene, tidligere partner i Goldman Sachs i Asien, Tim Leissner, er anklaget for at have bestukket embedsfolk i Malaysia og Abu Dhabi og for at omgå bankens interne revision.

Tim Leissner har erkendt sig skyldig i anklagerne og indvilliget i at tilbagebetale 43,7 millioner dollars svarende til 285 millioner kroner.

Den anden af de to sigtede eks-Goldman Sachs-ansatte, Ng Chong Hwa, er også nævnt i internationale medier som Roger Ng.

Han blev torsdag anholdt i Malaysia på en arrestordre udstedt af amerikanske myndigheder.

'Tidligere var han en verdensmand'

De malaysiske myndigheder har udstedt en arrestordre på den tredje person, en bankmand, Low Taek Jho, kendt som Jho Low, der er udpeget som hovedbagmanden i sagen.

Den nuværende malaysiske premierminister Mahathir Mohamad har i dag kommenteret arrestordren på Low Taek Jho.

- Vi vil gerne have fat i ham, fordi vi har adskillige anklager mod ham, men USA vil også have ham. Tidligere var han en verdensmand, fløj i privatfly, sejlede med sin yacht Equanimity og levede et godt liv. Nu er han nødt til at gemme sig som en mus, siger han.

Low Taek Jho er anklaget in absentia og efterlyst via Interpol i en række asiatiske lande og De Forenede Arabiske Emirater.

Købte embedsmænd og malerkunst

Low, Ng og Leissner er sigtet af de amerikanske myndigheder, fordi det formodede hvidvask-beløb fra 1MDB har været igennem det finansielle system i USA.

Nogle af de hvidvaskede midler blev derefter angiveligt brugt til at betale bestikkelse til fordel for Goldman Sachs’ forretninger.

Andre midler blev angiveligt brugt på køb af personlige goder som sejlbåde, malerkunst og luksusejendomme i USA.

Goldman Sachs har gentagne gange afvist, at banken har medvirket til de kriminelle handlinger og har samtidig understreget, at banken samarbejder fuldt ud med myndighederne.

I forbindelse med sine officielle ydelser for 1MDB skal Goldman Sachs have modtaget omkring 600 millioner dollars, knap fire milliarder kroner.

I relation til sagen har Goldman Sachs sendt en tidligere direktør for investeringsbankens Asien-afdeling, Andrea Vella, på orlov, mens banken nærlæser anklagerne.

Facebook
Twitter