Usædvanligt jobopslag: Vil du have din underskriftpengesedlerne og 3,3 millioner i løn?

Nationalbanken søger lige nu en ny nationalbankdirektør.

En del af jobbet som nationalbankdirektør indebærer at underskrive pengesedler. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

For første gang nogensinde kan du nu søge jobbet som nationalbankdirektør. Som noget nyt har Nationalbanken nemlig valgt at slå jobbet som Nationalbankdirektør op.

Jobbet indebærer både underskrift på pengesedler, stor mediebevågenhed, og så kræver det en sikkerhedsgodkendelse på absolut højeste niveau.

Hugo Frey Jensen blev nationalbankdirektør i 2011. Han har arbejdet hele sin karriere i Nationalbanken, siden han blev uddannet økonom i 1984. (© Nationalbanken)

Det er den 62-årige Hugo Frey Jensen, som går på pension, og derfor bliver hans job ledigt. Han fik sidste år 3,3 millioner kroner i løn, så en årsløn i den størrelsesorden kan den kommende nationalbankdirektør godt forvente.

Får du jobbet, bliver du nærmeste kollega til de to andre nationalbankdirektører Lars Rohde og Per Callesen. Nationalbanken har nemlig hele tre nationalbankdirektører. Lars Rohde er formand for direktionen og er såkaldt kongelig udnævnt.

Formelt er det dronningen, der udnævner formanden for direktionen, men reelt er det statsministeren, som udpeger vedkommende.

De to øvrige nationalbankdirektører ansættes derimod på lidt mere traditionel vis. Her er det Nationalbankens repræsentantskab, der ansætter. Repræsentantskabet består af 25 medlemmer, hvor nogle er valgt af Folketinget, andre af erhvervsministeren og de sidste af repræsentantskabet selv.

Formanden for repræsentantskabet er økonomiprofessor Christian Schultz, mens Kristian Thulesen Dahl (DF), Rune Lund (Ø) og Eva Berneke, der er administrerende direktør i KMD, er blandt de menige medlemmer.

Blandt arbejdsopgaverne bliver at underskrive pengesedler – dog ikke i hånden, den metode blev afskaffet i 1910. I dag bliver underskrifter fra en nationalbankdirektør og Nationalbankens hovedkasserer trykt på pengesedlerne.

Chef for tre afdelinger

Den nye nationalbankdirektør bliver også chef for cirka halvdelen af Nationalbankens organisation. Afdelingerne Bank & Marked, Kontantforsyning og Virksomhedsservice kommer under den nye chefs vinger.

Han eller hun bliver dermed øverste chef for de medarbejdere, som handler med den danske krone og sørger for, at den holder sin kurs over for euroen, så Danmark lever op til fastkurspolitikken. Medarbejdere i Kontantforsyning er dem, der har helt styr på, hvordan de næste pengesedler kommer til at se ud, mens folkene i Virksomhedsservice sørger for alt fra kantine- til it-drift i Nationalbanken.

Skal du gøre dig forhåbninger om at få jobbet, kræver det et bredt kendskab til økonomi. I jobopslaget står der nemlig, at du skal have en kandidat- eller ph.d.-grad inden for økonomi eller finansiering. Derudover skal du have topledererfaring, stærke kommunikationsevner og politisk tæft.

For at få jobbet skal du også kunne sikkerhedsgodkendes på højeste niveau, og så må du ikke have nogen interessekonflikter i form af bestyrelses- og tillidshverv eller økonomiske interesser.

Bodil Nyboe Andersen var den første - og hidtil eneste - kvindelige nationalbankdirektør. Hun var nationalbankdirektør fra 1990-2005. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

I dag er det tre mænd, som sidder i Nationalbankens direktion. Og titlen som nationalbankdirektør er der kun en kvinde, som har haft. Det var Bodil Nyboe Andersen, som var nationalbankdirektør fra 1990-2005.

Nationalbanken forventer formentlig ikke, at den kommende nationalbankdirektør skal findes blandt helt almindelige jobansøgere. I hvert fald har de også rekrutteringsfirmaet Russell Reynolds Associates på opgaven med at finde den rigtige kandidat.

Hverken Nationalbanken eller Russell Reynolds Associates ønsker at stille op til interview om joboplaget.

Facebook
Twitter