Tema Dagpenge

Utilfredshed i LO: Vi gambler med hele systemet

Flere fagforeningsledere har svært ved at sluge karensdage og lavere dagpenge til nyuddannede.

På trods af klapsalver ved begyndelsen af LO's kongres i Aalborg, er der stor utilfredshed med det nye dagpengeforlig. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Dele af LO-fagbevægelsen frygter for hele dagpengesystemets fremtid, efter at der på Christiansborg i den forgangne uge er nået enighed om et nyt dagpengesystem.

Der er bred utilfredshed med de tre såkaldte karensdage, samt at dagpengesatsen for nyuddannede sættes ned til 71 procent af dagpengene fra nu 82 - med den krølle, at nyuddannede med børn får en højere sats end dem uden børn.

Dagpenge

Regeringen har indgået et bredt forlig om nye dagpenge-regler. Forliget kommer få dage efter, at Dagpengekommissionen præsenterede sit udspil til en ændring af reglerne. Få nyheder og baggrund her.

Gå til tema

Den krølle har fagbevægelsen svært ved at acceptere, fordi der dermed kommer et element af socialpolitik ind i dagpengesystemet, der ellers er forsikringsbaseret.

- Det er forfærdeligt, når politikerne tager sig den frihed at indføre sociale foranstaltninger i et ellers velfungerende forsikringssystem. For hvad bliver det næste - at man skal have justeret dagpengene efter ægtefællens indkomst?, siger HK's formand, Kim Simonsen.

- En nedsættelse til 71 procent er langt under smertegrænsen, lyder det fra Lone Engberg Thomsen, Teknisk Landsforbund.

- Det samlede resultat er endt med at være helt uspiseligt, siger næstformand Mona Glud Striib fra FOA.

Også formanden for fagforbundet Socialpædagogerne, Benny Andersen, er kritisk.

- Vi skal være glade for alle forbedringer. Men at kalde det et dagpengesystem, der er fremtidssikret, er forkert.

- Vi er ved at gøre dagpengesystemet mindre attraktivt for meget store grupper. Vi gambler med hele dagpengesystemet, siger han.

/ritzau/