Utrolig optur for danske aktier: Har indhentet det tabte fra rædselsåret 2018

På bare tre måneder har danske aktier opnået et afkast på 14,1 procent.

(Arkivfoto). Markedet i Danmark følger de amerikanske aktier, der fredag den bedste start på året siden 1998. (Foto: SPENCER PLATT © Scanpix)

Hele verdens aktiemarkeder sluttede sidste år med en stor nedtur, men de røde tal er i 2019 blevet erstattet af stigninger, der gør årets begyndelse til en bemærkelsesværdig kursfest.

Til trods for sløje vækstudsigter har det danske aktiemarked lukket første kvartal med et afkast på hele 14,1 procent for de toneangivende aktier i C25-indekset.

Investorerne har dermed genvundet det tabte fra rædselsåret 2018, påpeger aktieanalysechef Sydbank, Jacob Pedersen, der kalder det et særtilfælde:

- Det har været en fantastisk start på året. Afkastet er helt utroligt meget højere, end vi er vant til at se, lyder det fra aktieanalysechefen.

Markedet i Danmark følger de amerikanske aktier, der fredag noterede den bedste start på året siden 1998.

Første kvartals afkast er ifølge Sydbanks tal det højeste, der er set i næsten tyve år, hvis vi ser bort fra første kvartal af 2015, hvor den dominerende Novo Nordisk-aktie fik det toneangivende C20-indeks til at stige markant.

Novo Nordisk-aktien steg dengang med omkring 40 procent i første kvartal, og det gav et samlet afkast på mere end 28 procent.

Højt afkast er paradoksalt

Ifølge Jacob Pedersen fra Sydbank er aktiefesten i årets første kvartal hjulpet af, at Den Amerikanske Centralbank har ændret strategi og udelukket renteforhøjelser i 2019.

Ligesom optimismen omkring en løsning på handelskrigen mellem USA og Kina, har det været med til at fjerne en stor usikkerhed på markedet, og med nedturen på aktiemarkedet i 2018 in mente er afkastet steget.

- En nedtur som den, vi så i 2018, fordrer en modreaktion, og der har de positive meldinger fra de to lejre i handelskrigen været godt nyt for investorerne. De har været meget nervøse for, at en handelskrig ville få betydning for virksomhedernes indtjening, lyder det fra Jacob Pedersen, der ellers ser afkastet i første kvartal som lidt af et paradoks:

- Nøgletal for arbejdsløshed, forbrugertillid og erhvervstillid har indikeret, at økonomierne er på vej ned i et væsentligt lavere tempo, der gør det sværere for virksomhederne at tjene penge. I det lys er det bemærkelsesværdigt, at aktierne er steget så meget.

Markedet vil opleve udsving

På det danske marked har selskaber som blandt andre GN Store Nord leveret et godt afkast, og mange aktier ligger på tocifrede procentstigninger, fordi investorerne er overbeviste om, at det er i virksomheder inden for industrier, hvor det også fremover er muligt at tjene penge.

Med en ny regnskabsæson forude venter en afklaring af, om virksomhederne på kort sigt kan fortsætte med at levere varen, eller om skuffende regnskaber vil gå ud over optimismen hos investorerne i sådan en grad, at det giver udsving på aktiemarkedet.

Jacob Pedersen forventer en negativ udvikling:

- Jeg er overbevist om, at 2019 bliver et år med store udsving på aktiemarkedet. Jeg frygter en reaktion i nedadgående retning, fordi virksomhederne kan få svært ved at leve op til de forventninger, investorerne har til dem efter de her kursstigninger. Der bliver afregnet ved kasse ét, hvis der er skuffelser, siger aktieanalysechefen.

Hvordan ser det ud for dem, der overvejer at købe aktier nu?

- De skal være klar over, at aktierne ikke kommer til at give det afkast, som man har været vant til. Vi har haft en god start på året, men jeg tror ikke, at det er usandsynligt, at vi vil se et lavt encifret afkast, når vi kigger fremad.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter