V kritiserer spinkelt it-tilsyn: Sass-Larsen må have røde ører

Venstre kritiserer, at Finanstilsynet kun har lavet 29 it-tilsyn blandt finansvirksomheder de sidste seks år.

Finanstilsynet må opprioritere kontrollen med it-sikkerheden, mener Venstre. (© DR)

Blot 29 gange har Finanstilsynet gennemført en såkaldt it-sikkerhedsinspektion siden 2008. Blandt andet er Nets, hvor en tidligere konsulent har udleveret kreditkortoplysninger på kendte og kongelige, ikke haft besøg af tilsynet i fire år.

Og 29 tilsyn på seks år i 407 banker, pensionskasser og forsikringsselskaber er så lavt et antal, at Venstre nu rejser en skarp kritik af både Finanstilsynet og erhvervs- og vækstminister Henrik Sass-Larsen (S).

- Jeg synes, det her område ser ud til at være blevet underprioriteret i dén grad, og det bør give den ansvarlige minister meget, meget røde ører, siger Venstres erhvervsordfører, Kim Andersen, til DR Nyheder.

Han mener, at tilsynet har brugt for meget tid på at jagte bankerne på andre af tilsynets områder, og dermed har glemt at holde øje med it-sikkerheden i den finansielle sektor.

Har tidligere fået kritik

Tilsynet har blot haft 2-3 ansatte til at føre tilsyn med de 407 virksomheder. Med 29 besøg siden 2008 svarer det til, at i gennemsnit hver 15. virksomhed har haft besøg af tilsynet for at få kontrolleret it-sikkerheden.

- Det er som om, finanstilsynet har nedprioriteret opgaven - at der var noget andet, der var sjovere og lettere, siger Kim Andersen.

I 2005 rettede Rigsrevisionen en skarp kritik mod Finanstilsynet for at føre et for dårligt tilsyn med banker og forsikringsselskabers it-systemer.

Det fik dengang Finanstilsynet til at meddele, at nu skærpede man tilsynet med bankernes it-sikkerhedspolitik.

Socialdemokrater vil have mere åbenhed om tilsyn

Det er erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), der er ansvarlig for Finanstilsynet. Han er imidlertidig bortrejst fra ferie i øjeblikket.

Men socialdemokraternes erhvervsordfører, Benny Engelbrecht, erkender, at politikerne skal holde godt øje med, om Finanstilsynet løser deres opdrag på en tilfredsstillende måde.

- Der skal være et tilsyn, der tager højde for de risici, der er. Især de fem store datacentraler skal vi sørge for, der er kontrol nok med, siger han.

Han mener dog ikke, der er grund til at antage, at andre virksomheder i finansverdenen har udfordringer med it-sikkerheden på baggrund af den meget omtalte skandale i Nets. Til gengæld ser han det som et problem, at Finanstilsynet ikke offentliggør deres kontrolrapporter omhandlende datasikkerhed, ligesom tilsynet gør det i dag på andre områder.

- Jeg synes, vi skal starte der og sørge for, at alle kontrolrapporter bliver lagt åbent frem, siger han til DR Nyheder.