V: Kviklån fra Danmark til islændinge er en sag for islandske myndigheder

Venstre skubber bolden over på den islandske banehalvdel i sag om kviklån. S vil have strammet de danske regler.

Torsten Schack Pedersen (V) mener ikke, at det er en sag for Danmark, at et dansk firma udbyder kviklån til islændinge, som ville være i strid med islandsk lov. (Foto: casper christoffersen © Scanpix)

Hvis udenlandske bagmænd udnytter Danmarks lempelige regler for kviklån til at låne penge til andre udlændinge, er det ikke en sag, som Danmark skal gøre noget ved, lyder det fra Venstre.

Socialdemokraterne er derimod klar til at stramme de danske regler, så det ikke bliver muligt at udbyde lån med tårnhøje renter her i landet.

Reaktionerne kommer, efter DR og det islandske medie RUV kan afsløre, at tjekkiske bagmænd udbyder kviklån til islændinge via et dansk firma og danske hjemmesider.

Det er korte lån med tårnhøje renter, der i nogle tilfælde svarer til op til 35.000 procent årligt.

Lån, der ville være ulovlige i Island, men som ikke er ulovlige i Danmark.

Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Petersen, mener dog ikke, at de danske myndigheder som udgangspunkt kan gøre noget.

- Uanset hvor man driver virksomheder fra, så skal man overholde den forbrugerlovgivning i det land, hvor forbrugeren er. Så for mig lyder det som noget de islandske myndigheder må tage fat i, for selvfølgelig skal reglerne overholdes.

Island drev kviklånsfirmaer ud

I 2016 oprettede tjekkiske forretningsmænd firmaet eCommerce 2020 Aps. Et firma som er registreret som udlånsvirksomhed hos Finanstilsynet, som har adresse i Danmark og som udbyder kviklån.

Krøllen på det hele er, at kviklånene kun udbydes til islandske forbrugere. Man skal nemlig have islandsk cpr-nummer og islandsk telefonnummer for at låne, mens pengene også udbetales i islandske kroner.

Fidusen ved at udbyde lån til islændinge fra Danmark er, at det ville bundulovligt at gøre det fra Island.

I 2013 indførte Island et årligt renteloft (ÅOP) på 50 procent og uddelte millionbøder til kviklånsudbydere, hvilket medførte konkurser for mange af firmaerne.

Der udbydes lån til tårnhøje renter på hjemmesiderne. Her er det smalan.dk, hvor man skal betale 2.500 kroner i rente for at låne 10.000 kroner i to uger. Det lyder måske ikke af meget, men det svarer til en årlig rente på mere end 20.000 procent.

Og det var her, at nogle kreative forretningsmænd rettede øjnene mod Danmark.

De oprettede firmaet eCommerce 2020 ApS, og i stedet for at hjemmesiderne sluttede på.is, sluttede de nu på.dk. Men stadigvæk rettet mod islandske forbrugere.

S. Modbydelig branche

Socialdemokratiets Morten Bødskov giver dog ikke meget for den måde at drive virksomhed på.

- Det er endnu et udtryk for, hvor modbydelig branchen er. Vi har behov for at sikre, at der bliver strammet op på det her. Det går ikke mere, og det går i særlig grad ikke, at Danmark bliver brugt som et ly for kviklånsfirmaer til at tage tårnhøje renter.

Derfor vil Socialdemokratiet ligesom Island nu også have indført et loft over, hvor høje renter kviklånsfirmaer må tage.

Afventer arbejdsgruppe

Regeringen har nedsat en arbejdsgruppe som skal kigge på, om der skal laves yderligere stramninger.

Og de anbefalinger venter de på hos Venstre, før de vil tage stilling til yderligere.

- Vi er ikke blevet præsenteret for de konkrete tiltag som kunne komme i anvendelse, så jeg tager politisk stilling til dem, når de er blevet præsenteret, siger Torsten Schack Petersen.

Men Torsten Schack Petersen melder sig dog klar til at hjælpe de islandske myndigheder, hvis det viser sig, at de danske myndigheder kan hjælpe.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter