Våbenhvile i handelskrig giver højvande på aktiemarkedet

Mærsk-aktien stiger fem procent efter pause i handelskrigen mellem USA og Kina.

De kinesiske aktier har fået et løft på knap tre procent efter aftalen om våbenhvile i eskalerende handelskrig mellem Kina og USA. (Foto: Str © Scanpix)

Våbenhvilen i handelskrigen mellem USA og Kina giver positive efterdønninger på de internationale aktiemarkeder, hvor også det danske C25-indeks påvirkes af internationalt højvande.

Det danske eliteindeks C25 stiger fra morgenstunden med to procent. Særligt landets største virksomhed, rederiet A. P. Møller - Mærsk, trækker de danske aktier i lysegrønt.

De to A. P. Møller-Mærsk-aktier tager et hop på fire procent ved markedets åbning.

Mærsk er et af de selskaber, der har været hårdt ramt af toldkrigen, fordi Mærsks hovedopgave er at servicere den internationale samhandel ved at fragte containere.

- Risikoen for en eskalering af handelskrigen på kort sigt er aftaget, og våbenhvilen kan give forhåbning om en varig fred i handelskrigen. Også selv om de kommende forhandlinger vil blive meget svære, da der er betydelig afstand mellem USA og Kina på mange punkter, skriver Jyske Bank i sin analyse.

Trump på Twitter

Våbenhvilen i handelskrigen betyder, at den planlagte forhøjelse af toldsatsen fra 10 til 25 procent fra nytår på kinesiske varer til en samlet værdi af 200 milliarder dollar foreløbig er udskudt.

Derudover er Trumps trusler om told på alle kinesiske varer lagt i skuffen for en tid.

Der er dog kun tale om, at handelskrigen er skudt til hjørne.

De næste forhandlinger kan ifølge flere medier finde sted allerede i midten af december. Hvis forhandlingerne ikke giver væsentlige fremskridt i de næste 90 dage, vil handelskrigen endnu engang eskalere.

- Der er alene tale om en udskydelse, og USA vil have indrømmelser på områderne intellektuelle ophavsrettigheder og cybersikkerhed i løbet af de 90 dage for at undlade at sætte toldsatsen op.

- 90 dage er ikke længe at opnå enighed på områder, hvor parterne står så langt fra hinanden, og det seneste års tid har vist, at der kun skal et enkelt tweet fra Trump til at ødelægge den gode stemning, skriver Bjarke Roed-Frederiksen, seniorøkonom i Handelsbanken, i en kommentar.

Mulig lettelse til bilindustrien

I et frisk tweet fra USA's præsident skriver Donald Trump, at Kina allerede har leveret de første indrømmelser til at undgå en yderligere eskalering af handelskrigen:

- Kina har accepteret at reducere og fjerne tariffer på biler fra USA til Kina, skriver præsident Trump på Twitter.

Importtolden på biler fra USA er på 40 procent i øjeblikket, og hvis toldsænkningen er korrekt, kan det løfte salget i Kina for bilproducenter, der producerer i USA. Det gælder blandt andre Tesla, Daimler og BMW.

Kina har ikke bekræftet Donald Trumps tweet.

Handelskrig i 2018

USA og Kina har bekriget hinanden på handel gennem det meste af 2018, og netop handelsstriden var på forhånd udpeget som et diskussionspunkt mellem de to ledere på G20-topmødet, som netop er blevet afholdt i den argentinske hovedstad, Buenos Aires.

Aktuelt er import til USA fra Kina ramt af den ekstra afgift til en værdi af 250 milliarder dollar. Kina har svaret igen ved at forhøje tolden på amerikanske varer til en værdi af 110 milliarder dollar.

Handelsstriden mellem de to lande har fået eksperter til at advare de potentielle følgevirkninger for den globale økonomi. Og konflikten har allerede sat sine spor på det amerikanske aktiemarked.

De seneste måneder er det toneangivende aktieindeks S&P 500 faldet med 10 procent.