Væltede biler og stillads: Arbejdere sendt hjem fra omstridt byggeplads i København

Københavns Politi efterforsker blandt andet en sag om en person, der blev spyttet i hovedet.

Hundredvis af vrede stilladsarbejdere var i går samlet på Nørrebro. Arbejderne er vrede på underentreprenøren DS Byggeri, som de mener ikke overholder løn og ansættelsesforhold i forbindelse med en facaderenovering.

Et større drama udspillede sig i går ved en byggeplads på Lundtoftegade på Nørrebro i København.

Her blev et stort stillads og flere biler væltet af vrede stilladsarbejdere, som påstår, at entreprenørerne på byggepladserne ikke lever op til de danske overenskomster.

Det er underentreprenøren DS Byggeri, som har opsat stilladserne på Nørrebro i København. Og det er DS Byggeri, som beskyldes for en række brud på overenskomster og arbejdsmiljøreglerne.

Og nu har Anton Nørgård, direktør for Dansk Boligbyg A/S, som leverer totalentreprisen, valgt at hjemsende DS Byggeris arbejdere, fortæller han til DR Nyheder:

- Vi tager ikke DS Byggeri ind på pladsen igen. De kommer ikke til at gøre entreprisen færdig. Og det tror jeg heller ikke, de er interesserede i, siger Anton Nørgård.

Han slår samtidig fast, at et eventuelt brud på overenskomsten fra DS Byggeris side kan bryde aftalen med Dansk Boligbyg A/S:

- Hvis det forholder sig sådan, som 3F siger, vil aftalen ophøre automatisk. Men efter det, der skete i går, har vi været nødt til at stoppe arbejdet uanset hvad, siger Anton Nørgård, der også fortæller, at stikprøvekontroller på byggepladsen ikke har givet indikationer på overtrædelser.

- Vi ved reelt ikke, hvorfor vi afbryder arbejdet, for vi har ikke selv været bekendte med, at der skulle foregå social dumping. Men jeg føler mig nødsaget til at stoppe, efter det der skete i går.

DR Nyheder har været i kontakt med DS Byggeri, som ikke har nogen kommentar til sagen.

Hundredvis af stilladsarbejdere var i går mødt frem i vrede, fordi 3F-observatører angiveligt var blevet overfaldet af en leder fra byggepladsen.

Københavns Politi efterforsker sagen

Københavns Politi efterforsker stadig sagen og oplyser, at de blandt andet efterforsker en episode, hvor en person, der ikke er part i konflikten, blev spyttet i ansigtet.

Tidligere lød det også fra politiet, at de havde anholdt en udlænding for brud på udlændingeloven på byggepladsen på Lundtoftegade.

Den oplysning har dog vist ikke at være rigtig, lyder det nu fra politiet i en pressemeddelelse.

- Det er desværre en forkert oplysning. Personen blev ikke anholdt på den omtalte byggeplads på Lundtoftegade, men på en nærliggende byggeplads i Hillerødgade, lyder det fra politiet

Frustration over Arbejdstilsynet

De hundredvis af stilladsarbejdere samledes i går, fordi en faglig sekretær fra Dansk El-Forbund og en stilladsarbejder angiveligt blev slået ned søndag.

Det skete, da de ville dokumentere, at der var ulovlige arbejdsforhold på byggepladsen, hvor boligselskabet Domea er ved at opføre et seniorbofællesskab.

Sammenstødet mellem 3F og underentreprenørerne på byggepladsen er kulminationen på flere ugers frustration.

3F's stilladsarbejdere er blandt andet frustrerede over, at Arbejdstilsynet ifølge stilladsarbejderne ikke har formået at gribe ind over for en række overtrædelser af sikkerhedsreglerne på byggepladsen.

DR Nyheder er i besiddelse af Arbejdstilsynets besøgsrapport fra den 21. november i år, hvor der ikke blev konstateret overtrædelser af arbejdsmiljøloven.

Demonstrationerne i går førte blandt andet til, at et fire etager højt stillads blev væltet.

Striden kan handle om andet og mere end blot stilladset, siger DR Nyheders erhvervskorrespondent Casper Schrøder.

Rettelse klokken 13.45: Tidligere lød det fra politiet, at de havde anholdt en udlænding på byggepladsen på Lundtoftegade for brud på udlændingeloven. Den oplysning var ikke korrekt, oplyser politiet efterfølgende. Anholdelsen foregik nemlig på en nærliggende byggeplads i Hillerødgade.