Valutafond advarer mod verdens gæld på 1.008.961 milliarder

Verdens gæld er stigende, og Den Internationale Valutafond advarer nu mod, at det kan give ny finanskrise.

Ifølge direktør i Den Internationale Valutafund, IMF, Vitor Gaspar (midten), kan verdens stigende gæld føre til en ny finanskrise. (Foto: © SHAWN THEW, Scanpix)

Den samlede gæld globalt er stigende og har nået hidtil usete højder. Det får Den Internationale Valutafond, IMF, til at advare regeringer. De må gøre noget ved problemet eller risikere end ny finanskrise.

Det skriver flere internationale medier, blandt andre The Guardian og Financial Times.

- Et afgørende signal fra vores overvågning af den globale økonomi er, at når gælden bevæger sig i en uholdbar retning, er det vigtigt at gribe ind tidligt for at sikre, at man afværger finanskriser og recessioner, sagde direktør i IMF Vitor Gaspar ifølge The Guardian onsdag.

Ifølge IMF's tal er den globale gæld steget til 225 procent af det globale BNP. I tal svarer det til 152.000 milliarder dollar eller lidt over en million milliarder kroner.

- Det er en rekordhøj gæld. Vi ser, at der er overdreven gældsætning flere steder i verden, og flere steder stiger gælden hos specielt selskaber markant, sagde Vitor Gaspar ifølge Financial Times.

En stribe af verdens største centralbanker har siden finans- og gældskrisen sendt enorme milliardbeløb ud i økonomierne og har sænket renterne markant.

Det er ifølge IMF en del af forklaringen på, at der bliver optaget så meget gæld. Og gæld kan være farligt for økonomien.

- For stor gæld er en afgørende faktor, der holder det globale, økonomiske opsving tilbage og er en risiko mod den finansielle stabilitet.

- Store, pludselige stigninger i gælden ender ofte med finansielle kriser og recessioner, der er længere og hårdere, sagde Vitor Gaspar.

Ifølge IMF er størstedelen af gælden placeret i de rigeste lande i verden, men også Kinas store indenlandske gæld og stigningen i den noteret.

Derudover har de fattigste lande i verden stadig en relativt lav, men dog stigende gæld.

/ritzau/