Var ansigtet på S-pensionsplaner: Arne må vente på 'sin tur'

Den tidligere tilbagetrækning lader vente på sig for 59-årige Arne Juhl.

Sådan så Socialdemokratiets kampagneplakat ud. 59-årige Arne Juhl blev i valgkampen partiets pragteksempel på den nedslidte arbejder, der skal have ret til at trække sig fra arbejdsmarkedet tidligere.

Bryggeriarbejderen fra Fjelstrup i Sønderjylland, 59-årige Arne Juhl, gjorde reklame for Socialdemokratiets løfte om "en værdig tilbagetrækning" på plakater, der hang overalt i det danske land under valgkampen.

Og på trods af, at partiet her gjorde det klart, at det var blevet "Arnes tur" til at gå på pension, er han stadig at finde på Bryggeriet Fuglsang i Haderslev.

Det ikke blevet hans tur. I hvert fald ikke endnu, og det ærgrer ham.

- Det der med at trække sig tidligere tilbage bliver nok ikke en realitet i min tid, siger Arne Juhl, der har været aktiv på arbejdsmarkedet, siden han var 16 år gammel.

Som reglerne er i dag, kan han tidligst gå på efterløn om 3,5 år:

- Det var jo ikke det, man havde sat sig i vente, dengang efterlønnen blev lavet. Der skulle man gå som 60-årig. Så havde jeg kun haft et halvt år tilbage, siger Arne Juhl og konstaterer:

- Som vi sønderjyder siger: vi må bide i det sure æble og bare gå på arbejde, når vi er klar til det igen.

Selv om han gerne vil på efterløn, understreger Arne Juhl, at han har det godt på sit arbejde. (Foto: Simon Rosenberg Borup © dr)

Forhandlingerne kræver flere møder

Dagen igennem har han fra sin stue fulgt forhandlingerne mellem statsminister Mette Frederiksen (S) og arbejdsmarkedets parter.

Og selvom Arne Juhl håbede, det kunne betyde afklaring i forhold til, hvilke af de mest nedslidte danske, der skal have ret til at gå tidligere på pension, kunne statsministeren efter første møde kun konkludere, at der skal flere møder til, før svaret er klart.

- Vi har jo hele tiden sagt, at det ikke blev nogen let øvelse. Den er faktisk lidt bøvlet og svær. Men nu sidder vi her og har haft mulighed for at danne regering, og dermed har vi også nogle af de mere tekniske og faglige forudsætninger for at komme ordentligt i gang, sagde statsministeren tidligere i dag.

Arne Juhl er pensionsmoden

Det er tre år siden, at Arne Juhl fik foretaget en knæoperation for at standse de vedvarende smerter i knæet.

Det lykkedes, men nu kan knæet ikke bøje særlig godt længere. Og nu knager det andet ben, når lægen tager fat i det.

Arne Juhl har fået et nyt knæ indopereret, da det gamle var helt nedslidt. (Foto: Simon Rosenberg Borup © dr)

Kroppen er generelt nedslidt efter at have løftet betonrør og slæbt på tunge ølkasser i 43 år, forklarer han.

Bønnen fra manden på plakaten er derfor, at Mette Frederiksen hurtigst muligt får en aftale i hus. Også gerne en, der stemmer overens med partiets valgløfter, for Arne Juhl er mere end klar til at trække sig tilbage.

- Hvis jeg havde mulighed for at være på efterløn, så var jeg væk. Så ville jeg virkelig nyde min sidste tilværelse. Rejse, gå tur med hundene og bruge tid i campingvognen. Jeg nyder virkelig udelivet, siger han og fortsætter:

- Men jeg tror ikke, at jeg når at blive omfattet af ordningen. Det er noget, der tager tid, og de bliver nok ikke færdige i denne folketingssamling. Men så håber jeg, at de kan hjælpe nogle andre, der er mere nedslidte end mig selv.

Til april kan han fejre 40 års-jubilæum hos bryggeriet, fordi han ikke kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet endnu.

FacebookTwitter