Varsler lønfest med tømmermænd

Manglen på arbejdskraft vil være endnu værre næste år og det kan resultere i en voldsom lønfest, men også i tabt konkurrenceevne. Det kan betyde begyndelsen på enden af den økonomiske optur, varsler Jyske Bank.

Jyske Bank varsler lønfest, men hæver samtidig en advarende pegefinger om, at den økonomiske optur er på vej tilbage. (© Stockexchange)

Det er efterhånden ikke til at komme udenom. Manglen på arbejdskraft spidser hele tiden til og den bliver endnu mere udtalt til næste år forudser Jyske Bank. Det betyder, at en pæn lønfest er under opsejling.QuickVote:

Og så dejligt som lønfest nu engang lyder, så har festen også en dagen-derpå-side, og det er her Jyske Bank tegner et noget mørkere fremtidsscenarie.

Rigtig træls fest

Den eventuelle store lønfest betyder nemlig, at virksomhederne taber konkurrencevne og det betyder starten på enden af den økonomiske fest, vi danskere har været inviteret med til de seneste år.

Det forudser Jyske Bank i en analyse af dansk økonomi, der med sit skøn for ledigheden overgår såvel regeringen som de økonomiske vismænd, som venter henholdsvis 112.000 og 114.000 ledige i 2007.

- Vi forventer, at ledigheden bunder i løbet af 2007 på cirka 105.000, og at lønningerne så begynder at tiltage. Det kommer til at koste på konkurrenceevnen, eksporten og væksten, og ledigheden vil begynde at stige. Vi venter, at ledigheden bliver knap 10.000 højere i 2008 end i 2007, fastslår seniorøkonom Peter Skøttegaard Øemig fra Jyske Bank i en pressemeddelelse.

Udefrakommende pres

Desværre er det ikke kun landets interne forhold, der spiller ind på vores økonomi. Således skriver banken i sin rapport, at der er der en "ikke ubetydelig risiko" for, at tempoet i amerikansk økonomi bliver lavere end forventet.

Sammen med højere renter, lavere boligpriser og stigende lønninger giver det en cocktail, der lægger en betydelig dæmper på væksten, fastslår banken.

- Vi risikerer at ende med en vækst på kun 1,6 procent i 2007 og 0,7 procent i 2008 samt en ledighed, der vil være godt 20.000 personer højere, hedder det i prognosen.

Husk historien

Og skal man lære af tidligere erfaringer, så er der god grund til at tænde for faresignalet.

For høje lønstigninger herhjemme, for svag produktivitetsfremgang og en styrket valuta kan komme til at koste os dyrt på på eksporten, væksten og ledigheden. Så hvis lønningerne får lov til at vokse for kraftigt de kommende år, kan det koste os dyrt, pointerer Jyske Bank.

Læs hele rapporten på linket nedenfor

ExternalContent