VASKERÅD Vælg den billigste bilvask

Der er ingen grund til at vælge de dyre vaske, når bilen skal i vaskehallen.

Bilvask kan være slidende. (© Colourbox)

Vælg altid den billigste vask – bilen bliver alligevel ikke renere af at vælge en dyrere udgave. De kritiske steder som f.eks. bilens kanter, typisk langs panelkanter, dørkanter og i skærmkasserne, bliver ikke rene af bilvaskautomaterne.

Her skal der håndkraft til, og bruges både slange og blød børste. Brug derfor hellere pengene på en god blød børste og autoshampoo.

Bilvask slider

En del bilister vasker bilen så ofte, at det slider unødigt på lakken. Hyppig bilvask belaster også miljøet. Det er rigeligt at vaske bilen en gang om måneden og heraf bør to til fire gange om året være ved håndkraft.

Ved bilvask i vaskehal er vandforbruget typisk mindre end ved håndvask. Desuden er der mere kontrol over spildevandet ved vask i vaskemaskine.

Når bilen skal i vaskehallen, er der ingen grund til at vælge hverken voks eller lakforsegler. Det kommer alligevel ikke ind i krogene, hvor der virkelig er behov for det. En grundig lakforsegling skal i stedet ske med håndkraft, mindst en gang om året.

Undervognsvask klares med slange

Maskinvask er godt til at tage overfladesnavs, men man skal være opmærksom på, at bilen kun bliver pæn, ikke ren. Vaskehallernes undervognsvask kan roligt droppes, da bilens undervogn alligevel ikke bliver ordentligt ren. Vil man have en ren undervogn, så skal man i stedet spule bilen med en vandslange.

Snavs i kanterne får lakken til at nedbrydes, og det gør, at bilen ruster. Når bilen skal håndvaskes, er det vigtigt, at man anvender en blød børste. Det handler ikke om at trykke hårdt, men derimod bruge den rigtige børste og rigeligt med vand.

FDM's vaskeråd

  • Vælg altid den billigste vask og spar undervognsvasken væk.

  • Afsæt en time til at vaske bilen ved håndkraft 2-4 gange om året.

  • Det er nok at vaske bilen en gang om måneden

  • Anskaf en blød børste – helst langskaftet, så man undgår at trykke for hårdt

  • Brug autoshampoo til bilen

  • Lakforsegling skal ske ved håndkraft en gang om året – vaskehallens forsegler kommer ikke ind i krogene

  • En klud er god til at tørre bilen med efter vasken

Hvis der sker skade i vaskehallen

Selvom du kan bevise, at din bil er blevet skadet, mens den er blevet vasket i en vaskehal, er det svært at få erstatning. Det skyldes, at vaskehallens ejer som udgangspunkt kun er ansvarlig for skader der skyldes manglende vedligeholdelse af vaskeanlægget eller en defekt ved anlægget.

Kilde: FDM

Se Kontant om bilvask torsdag aften kl. 21.00 på DR 1.