Vejene skilles i andelsbevægelsen

Den danske andelsbevægelse vakler. Svineproducenterne vil være et aktieselskab, mens mælkebønderne foreløbig holder fast i andelstanken. Men både svineproducenterne i Danish Crown og mælkeproducenterne i Arla er bekymrede for fremtiden.

Vejene skilles nu for Danmarks to største andelsselskaber. Formand for Arla, Ove Møbjerg som ses t.v. vil fortsætte med at være andelsselskab. Mens formand for Svineproducenterne i Danish Crown, Niels Mikkelsen vil lægge slagterierne ind i et aktieselskab.

Vejene skilles nu for Danmarks to største andelsselskaber. Svineproducenterne i Danish Crown vil lægge slagterierne ind i et aktieselskab mens Arla vil fortsætte med at være andelsselskab.

For mindre end et halvt år siden var Arla igennem samme øvelse som Danish Crown netop er gået igennem.

- Men efter mange analyser blev slutresultatet, at Arla er bedst tjent med at fortsætte som andelsselskab. I et aktieselskab er der for mange interessekonflikter mellem investorernes interesser om afkast og betalingen for råvarerne. Og betalingen for råvarerne er jo det økonomiske fundament for vores landmænd, siger Arlas bestyrelsesformand Ove Møberg til P1 Business.

Preller af på Danish Crown

Men den kritik preller af på Danish Crown. Selv om Arla altså begravede ideen om et aktieselskab for ganske kort tid siden, så vedtog repræsentantskabet i Danish Crown på et stormøde i Herning onsdag at danne et aktieselskab og lægge alle slagterierne ind i aktieselskabet.

Men formanden for Danish Crown afviser, at det lige nu og her ændrer noget for landmændene.

- Det er stadig andelsselskabet, der ejer og driver slagteriet. Der er bare skudt et enkelt led ind imellem i form af aktieselskabet, men princippet om een mand, een stemme gælder stadig, siger Niels Mikkelsen, formand for Danish Crown.

Grundprincipper ændres

Han medgier dog, at et af andelsbevægelsens grundprincipper vil blive ændret. I dag har landmændene leveringsret, altså ret til at levere svin til slagteriet. Dermed har de sikkerhed for at kunne afsætte deres produktion, og det betyder især noget, hvis landmanden skal kreditvurderes eller låne penge i banken.

- Men fremover vil vi arbejde med langtidskontrakter, og de vil være lige så værdifulde som en leveringsret, siger Niels Mikkeælsen, formand for Danish Crown.

Får kraftig vokseværk

Fælles for Arla og Danish Crown er deres ambitiøse planer om at vokse betragteligt i løbet af få år.

Arla skal bruge 4-4,5 milliarder kroner til væksten, og de penge skal komme fa mælkeproducenterne, der jo også er ejere af Arla. Mælkeproducenterne er dog hårdt nok spændt for økonomisk i øjeblikket, og mange af dem har svært ved at undvære de penge, de skal aflevere til Arla for at finansiere mejeriets vækstplaner.

- Men vi er fast besluttet på at følge vores vækst-strategi, og vi er helt overbeviste om, at når vi i 2015 når de vækst-mål, vi har sat op, så bliver der også flere penge til landmændene, så øvelsen har også har været pengene værd for dem, siger Ove Møberg, bestyrelsesformand i Arla.

Vakler ikke i troen

Niels Mikkelsen vakler dog ikke i troen på, at Danish Crown med sit nye aktieselskab har valgt den rigtige måde at sikre sig sine fremtidige vækst-mål på. Danish Crown skal også bruge i omegnen af fem milliarder kroner de kommende år.

- Vi har nu en helt ny værktøjskasse, hvor vi kan gøre brug af flere forskellige muligheder for at skaffe ny kapital. En af dem er naturligvis at få fremmede investorer ind, men alle de diskussioner skal vi nu bruge det næste år på at diskutere og tage beslutninger om, siger Nirels Mikkelsen, formand for Danish Crown.

Facebook
Twitter