Vekselbureauer lukker på stribe efter ny lovgivning

Siden sommeren 2017 har vekselbureauer skulle leve op til ny lovgivning.

På blot to år er antallet af vekselbureauer blevet reduceret kraftigt. (Foto: Morten Thun © Scanpix)

Antallet af vekselbureauer er faldet kraftigt i løbet af de seneste to år.

For to år siden var der 70 af slagsen - i dag er der 19 tilbage, skriver Politiken, der har fået tallene fra Finanstilsynet.

Vekselbureauerne er i årevis sat i forbindelse med sager om lyssky pengetransaktioner og hvidvask af sorte penge fra narkohandel, bedragerier og skattesvindel. Alligevel har bureauer fået lov at fortsætte.

Ny kontrol har reduceret antal kraftigt

Siden sommeren 2017 har det været Finanstilsynets opgave at føre kontrol med vekselbureauerne.

Det har betydet, at der er en række nye lovkrav, som virksomhederne skal leve op til. Ifølge Stig Nielsen, der er chef for Finanstilsynets hvidvaskkontor, så handler det blandt andet om at have procedurer for, hvordan vekselbureauerne skal undgå hvidvask, personaleoplæring og få lavet en risikovurdering, der viser, hvor udsat bureauet er for hvidvask.

- Vi ved, at nogle vekselbureauer har været misbrugt eller bevidst har ladet sig misbruge til hvidvask, og derfor er det meget vigtigt, at de rigtige procedurer er på plads, forklarer han.

Hvis ikke bureauet kan dokumentere deres evne til at spotte og indberette hvidvask, kan Finanstilsynet heller ikke godkende virksomheden.

Den nye lovgivning betyder ifølge Stig Nielsen, at af de 70 virksomheder, som Erhvervsstyrelsen har registreret som vekselbureau, søgte kun 31 om tilladelse hos Finanstilsynet. 12 ud af 31 ansøgninger har fået afslag fra Finanstilsynet, så der kun er 19 bureauer tilbage i Danmark.

Vekselbureauer har ikke haft det bedste ry

Jakob Dedenroth Bernhoft, hvidvaskekspert og direktør i Revisorjura, har set seks af Finanstilsynet afgørelser igennem. Her var det manglende risikostyring og manglende overblik over, hvordan man havde tænkt sig at håndtere de krav, som er i hvidvasklovgivningen, der gjorde, at virksomhederne fik afslag.

- At vekselbureauerne ikke kan leve op til den nye lovgivning, er et udtryk for, at de ikke kan leve op til de krav, som vi stiller til andre finansielle virksomheder. De nye regler minder lidt om dem, man skal leve op til, når man skal drive en bank, forklarer han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk