Velfærdsforsker: Skattefri telefon og internet øger uligheden i samfundet

Finanslovsforslag fremmer et frynsegode, som især højtlønnede nyder godt af.

480.000 danskere betaler i dag skat af 2.800 kroner for at have arbejdsgiverbetalt telefon. Hvis man ligger i topskatte-segmentet koster det omkring 1.400 kroner i skat. (Foto: Roslan Rahman © Scanpix)

Knap en halv million danskere kan se frem til at betale op til 1.400 kroner mindre i skat fra 2020.

Så mange danskere betaler nemlig i dag skat af 2.800 kroner for at få stillet fri telefon og internet til rådighed af deres arbejdsgivere.

Men det skal være slut ifølge regeringen og Dansk Folkepartis forslag til finansloven for 2018.

Ifølge velfærdsforsker professor Bent Greve fra Roskilde Universitet er fjernelsen af beskatningen først og fremmest en gave til de højeste indkomstgrupper på arbejdsmarkedet.

- Det er en ændring, der vil skabe større ulighed i samfundet, fordi dem der i dag har fri telefon og internet i høj grad er højtlønnede ansatte i den private sektor, siger han til DR Nyheder.

Fri telefon afspejler indkomstniveau

Fjernelsen af skat på arbejdsgiverbetalt telefon og internet har været planlagt siden regeringens skatteudspil i slutningen af august.

I den forbindelse lavede den økonomisk-politiske tænketank Arbejderbevægelsens Erhvervsråd en analyse, der viste, at 84 procent af den ene procent danskere med den højeste løn havde fri telefon.

Omvendt har under fem procent af lønmodtagerne med indkomster på under 300.000 kroner fri telefon.

Fri telefon er dermed mere udbredt blandt eksempelvis ledere og økonomer end blandt folkeskolelærere og sosu'er.

Set i forhold til rige og fattige kommuner har 40 procent af lønmodtagerne i Hørsholm fri telefon, mens det gælder for otte procent på Lolland.

Hos revisions- og rådgivningsvirksomheden Deloitte vurderer partner i Global Employer Services Doris Vestergaard Erlandsen, at fri telefon og internet vil brede sig på arbejdsmarkedet.

- Jeg tror, at det bliver mere og mere almindeligt, at man helt automatisk bliver tildelt fri telefon og internet som en del af sin ansættelse på danske arbejdspladser, siger hun til DR Nyheder.

Bliver bonus-abonnementer skattefrie?

Bent Greve påpeger, at det er mere attraktivt for både arbejdsgiver og arbejdstager at forhandle skattefrie goder end tilsvarende lønstigninger, som man skal betale skat af.

- Derfor vil der også i den offentlige sektor være stigende efterspørgsel efter skattefri telefon og internet, så man slipper for at skulle købe det privat med penge, som man har betalt skat af, siger han.

Når ændringerne af beskatningen skal udrulles i praksis, vil det vise sig, om reglerne formår at tage højde for, at mange telefon- og internetabonnementer også omfatter abonnementer på streamingtjenester som eksempelvis Netflix, Viaplay og Spotify.

- Vi kan ikke se det i aftaleteksten. Men regeringen og Dansk Folkeparti har nok ikke tænkt, at disse abonnementer skulle være skattefri. Det ville føre til et endnu større skattetab og øge uligheden i samfundet endnu mere, siger Bent Greve.

Facebook
Twitter