Velfærdskommission anbefaler højere boligskat

En højere boligskat skal være med til at finansiere en lempelse af personskatten, foreslår Velfærdskommissionen. Samtidig skal alle former for boligstøtte udfases. Regeringen afviser.

Boligejerne skal betale mere i ejendomsværdiskat, mener Velfærdskommisionen. Politikerne vil dog ikke pille ved skatten.

Velfærdskommissionen foreslår i sin rapport i dag, at boligskatten sættes i vejret. Husejerne skal således gradvist frem mod 2030 betale 1,5 procent i ejendomsværdiskat mod en procent i dag.

Indtægterne fra skattestigningen skal bruges til at finansiere en lempelse af personskatten, og forslaget ligger således på linje med anbefalinger fra de økonomiske vismænd. En gennemsnitsfamilie betaler i dag omkring 10.000 kroner om året i ejendomsværdiskat.

Ingen politisk opbakning

Men der kun en lille chance for, at forslaget vil vinde politisk opbakning. For allerede i sidste måned, da vismændene forslog en højere boligskat, vendte både regeringen, Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre tommelfingeren nedad.

- Vi ønsker at give boligejerne den tryghed, at det skattesystem, de kender i dag, er gældende lige så lang tid, denne regering bliver siddende, sagde skatteminister Kristian Jensen.

Omlæg samtlige boligstøtte-ordninger

Samtidig med højere boligskat foreslår Velfærdskommisssionen en fuldstændig omlægning og udfasning af samtlige former for boligstøtte.

- Der er ingen tungtvejende argumenter for, at alle støtter hinandens forbrug af boliger. Især fordi det betyder en højere skat på arbejdsindkomst. Men det er præcis, hvad der sker i dag: Alle former for bolig modtager offentlig støtte. De samlede subsidier til murstensstøtte på boligmarkedet udgør 20-25 milliarder kroner hvert år, hedder det i rapporten.

Kommissionen peger blandt andet på, at andelsboliger får støtte, fordi der ikke skal betales ejendomsskat, og at almennyttige boliger indirekte støttes, fordi det offentlige finansierer opførelsen.

Boligsikring skal fremover reserveres til børnefamilier og pensionister. Familier uden børn og familier med høje indkomster må tilpasse deres bolig til deres indtægt, mener kommissionen.